A savasság naggyá tesz – egyes tengerlakókat legalábbis

A légkör növekvő szén-dioxid-tartalma miatt az óceánok egyre savasabbak lesznek, ami persze kihat a tengerek élővilágára. Most amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy egyes héjas állatok nagysága ezáltal növekszik. A jelenség okai még nem ismertek.Az eddigi tudományos konszenzus szerint a tengerek megnövekedett szén-dioxid-tartalma gátolja a tengeri állatok – például tengeri sünök, kagylók, csigák és algák – meszes vázának kialakulását, mivel savas közeget eredményez – nyilatkozta az Észak Karolina-i Egyetem kutatása kapcsán Christian Wild, a müncheni GeoBio-Center Coral Reef Ecology munkacsoportjának szakembere a Der Standard címí osztrák lapban (www.derstandard.at).
A Geology címí folyóiratban megjelent amerikai kutatás azonban ennek ellenkezőjét bizonyítja. A vizsgált tengeri élőlények csaknem fele, többek között mészképző vörös- és zöldmoszatok, tengeri sünök és egy csészecsiga is fokozni tudta vázképzését, amennyiben magasabb szén-dioxid-szint uralkodott vizükben. Ennek egyik fő oka az lehet, hogy az élőlények olyan fiziológiás módszereket dolgoztak ki, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid-többlet hasznosítását a savas közeg ellenére – magyarázta Wild.
Az is elképzelhető lenne, hogy más tényezők, például a táplálékkínálat játszottak meghatározó szerepet a fokozott mészképződésben. Más élőlények azonban, többek közt korallok és osztrigák az elvárásoknak megfelelően reagáltak a megnövekedett szén-dioxid-tartalomra. Kisebbek maradtak, és részben még csonkák is lettek.
&Oumlsszességében arra világít rá az új kutatás, hogy még messze vagyunk attól, hogy megértsük a tenger savasodásának komplex hatásait – véli Wild. Abszolút szükségesek tehát a további kutatások e téren. Egy biztos: az egész ökoszisztéma meg fog változni, mivel a válaszreakciók egyedileg rendkívül különbözőek.