Tanulmány: bacilusokon edzett gyerekekből egészségesebb felnőtt lesz

Egy kis sározással vagy padlóra pottyant étellel benyelt baktérium még nem árt meg a gyerekeknek, sőt később segíthet megvédeni őket a felnőttkori betegségektől, köztük a szívbetegségektől – állítja amerikai tanulmány."A kutatásunkból kiderül, hogy az egészen fiatal korban ultra-tiszta, ultra-higiénikus környezetben nevelt gyerekek később felnőttként sokkal hajlamosabbak a gyulladásokra, ami egy egész sor betegség kialakulásának kockázatát hordja magában, köztük a szív- és érrendszeri betegségekét" – mutatott rá Thomas McDade, a tanulmány szerzője.
Az amerikai kutatók egy Fülöp-szigeteken készült tanulmány adatait használták, amely születésüktől 22 esztendős korukig követte a vizsgálatban résztvevők egészségügyi állapotát.
A gyerekek az 1980-as években jöttek világra 3327 filippínó édesanyától.
Az első két évben kéthavonta vizsgálták a gyerekeket, majd húszas éveikig négy-öt éves időközönként.
A kutatók külön figyeltek a higiéniás viszonyokra, amelyek a gyerekeket körülvették: például, hogy a háztartásban szabadon szaladgáltak-e a disznók és a kutyák. A felnőtt korukban elvégzett vérvizsgálat megállapította, hogy bár a filippínó gyerekek sokkal több fertőzésen estek át, mint az amerikaiak, a vérükben a gyulladásra utaló C-reaktív protein(CRP)-szint 80 százalékkal alacsonyabb volt, mint az amerikaiaké.
McDade és csoportja arra a következtetésre jutott: az alacsony CPR-szint annak köszönhető, hogy a filippínók sokkal több fertőzéses betegségnek vannak kitéve.
A Proceedings of the Royal Society honlapján is megjelent tanulmány egyik megállapítása szerint a magas CRP-szinttel rendelkező felnőtteknek gyermekkorukban nem volt otthon háziállatuk.
Mint McDade megjegyezte, ez nem azt jelenti, hogy minden szülő rohanjon malacot venni – tekintettel az amerikaiak higiénia-mániájára -, de arra azért ügyelni kell, hogy elég közönséges mikrobával és bacilussal találkozzon a kisgyerek, és megerősödjék az immunrendszere.
A kutató kijelentette, két és féléves fia esetében a maga részéről nem habozik, ha az étel leesik a padlóra, közli a gyerekkel, hogy nyugodtan egye meg.