Mesterséges intelligencia: vissza az alapokhoz

&Uacutejratervezi a mesterséges intelligencia kutatására irányuló programját a világhírí Massachusetts Institute of Technology, az MIT – közölte a BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk).Az öt évre szóló, 5 millió dolláros kutatási programban a különböző területekről verbuvált szakemberek a demenciától szenvedő emberek megsegítésére alkalmas robottársakat fejlesztenének ki.
"Vissza akarunk lépni 30 évet az időben, és elővenni néhány, akkor befagyasztott gondolatot" – mondta el Neil Gershenfeld, az MIT munkatársa.
Három fő területen zajlik majd a kutatás: az elmével, a testtel és a memóriával foglalkoznak a programban. Modellezik a gondolkozást, a problémamegoldási folyamatot, valamint elemzik a társadalmi közeget, amelyben az emberi intelligencia megnyilvánul.
Olyan gépeket terveznének, melyek figyelembe veszik az emberi tudás következetlenségét és rendezetlenségét is. Céljuk az is, hogy az újonnan kidolgozott rendszerekben megszüntessék az elme és a test mesterséges szétválasztását. Az elkészülő "mentális processzort" először Alzheimer-kóros páciensekkel tesztelnék.