A pénzfeldobás fejes “fejetlensége”

Valószíníségszámítási fejetlenséget fedeztek fel kanadai kutatók a pénzfeldobásban: több a fej, mint az írás, holott “hosszabb távon”, kellően sok kísérlet esetén elméletileg ugyanannyinak kellene lennie a kettőnek.A kutatók azt kérték 13 alanytól, hogy próbáljanak meg fejet dobni. Mindegyikőjük 300-szor hajíthatta fel az érmét, így összesen 3 ezer 900 dobáson tanulmányozhatták az eredményt, amely erősen fejre hajló lett.
A kiválasztottak közül heten számottevően több fejet dobtak, mint írást, a legkirívóbb dobó bő kétharmados – 68 százalékos – többséget ért el.
A siker a kutatók szerint függ a feldobás magasságától, illetve attól, hogy hányszor perdül meg a levegőben az érme, és hogyan kapják el.
A végkövetkeztetés: ha valaki előzetesen egy kicsit gyakorolja a dobást – ezt a felmérés során megengedték -, akkor képes befolyásolni az eredményt.
A pénzfeldobás régi, pártatlannak tartott döntési eszköz. Perlekedések, sportmérkőzések, esetenként választások (az Egyesült &Aacutellamokban önkormányzatoknál szavazategyenlőség esetén nem egyszer előfordult már) múltak és múlnak rajta.