Az etetés befolyásolja az evolúciót

Aki télen eteti a madarakat, nem okvetlenül cselekszik jót velük. Német kutatók arra jöttek ugyanis rá, hogy a téli etetés befolyásolhatja az állatok fejlődését – egy faj akár ketté is válhat emiatt.Gregor Rolshausen, a freiburgi egyetem kutatója kollégáival a barátposzáta (Sylvia atricapilla) külső ismertetőjegyeit és DNS-ét hasonlította össze. Arra a következtetésre jutott, hogy néhány évtized alatt mind a viselkedése, mind a testfelépítése megváltozott azoknak a madaraknak, amelyek emberi gondoskodásban részesültek – írja a Der Spiegel címí német lap internetes kiadása (www.spiegel.de).
Szárnyaik megrövidültek, azok végei lekerekítettek lettek, csőreik pedig elvékonyodtak. Az elkövetkezendő években a barátposzáta akár két fajjá is alakulhat – közölték a kutatók a Current Biology címí folyóiratban.
Az Ausztriában és Németországban fészkelő barátposzáták egy része Spanyolországban, másik része Nagy-Britanniában telel. Az utóbbi csoport csupán a hatvanas évek óta létezik, és csak azért jöhetett egyáltalán létre, mert a britek olyan lelkesen etetik a madarakat. A spanyolok ezzel szemben kevéssé törődnek tollas vendégekkel, így az ott telelő csapat magára van utalva a zord hónapokban.
A Nagy-Britanniában telelő madarak rövidebb szárnya elég ahhoz, hogy a közelebbi célpontot elérjék, de hosszabb távokra már nem igazán megfelelő. Az elvékonyodott csőr Spanyolországban szintén nem válna be, hiszen azzal kevésbé hatékonyan lehetne elfogyasztani ottani fő táplálékukat, az olívabogyót és különféle gyümölcsöket.
A két csoport genetikailag is jócskán eltér egymástól attól függetlenül, hogy a nyarat együtt töltik Közép-Európában. Több különbség van a két csoport között, mint köztük és a tőlük 800 kilométerre élő kelet-európai állomány között. Ezen kívül azt is sikerült megállapítani, hogy a különböző helyeken telelő madarak egymással ritkán párosodnak.
A kutatók számára az eredmények azt jelentik, hogy 30 generáción belül, tehát az elmúlt ötven év alatt két ökotípus alakult ki. Az ökotípus olyan csoport egy fajon belül, amely eltérő életkörülményekhez alkalmazkodott és így megváltozott. Kialakulásuk az első lépés egy faj kettéválásához.