Francia bevándorlóknak köszönhetik a britek a mezőgazdaságot

Brit földről származó régészeti leletek tanúsága szerint francia bevándorlók honosították meg a mezőgazdaságot a szigetországban mintegy hatezer évvel ezelőtt.A gall jövevények közbenjárása nélkül valószíníleg még jó ideig vadászó és gyíjtögető életmódot folytattak volna tovább a Brit-szigetek őslakói – írta a New Scientist címí magazin internetes oldala (www.newscientist.com).
A kanadai Simon Fraser Egyetemen dolgozó Mark Collard és munkatársai az úgynevezett radiokarbonos kormeghatározás segítségével vizsgáltak meg a szigetország különböző részeiből származó ősi csontokat, fákat és gabonamagvakat. Az így kapott adatok segítségével képesek voltak megállapítani, hogy miként változott a népsíríség az országban az idők folyamán. Az eredmények szerint nagyjából hatezer évvel ezelőtt, alig négyszáz év alatt, mintegy megnégyszereződött a népesség száma. Ez pedig éppen egybeesik a mezőgazdaság megjelenésének idejével.
Collard szerint egy ilyen népességrobbanás szinte kizárja a lehetőségét annak, hogy a mezőgazdaságot teljesen maguktól kezdték el alkalmazni az őshonos vadászó-gyíjtögető népek. A kézmíves maradványok és a különböző sír típusok pedig arról árulkodnak, hogy az első bevándorlók az északnyugat-franciaországi Bretagne területéről érkeztek Dél-Angliába. Ezt aztán egy második hullám is követte, ők Északkelet-Franciaországtól egészen Skóciáig telepedtek le.