Csaknem 100 hívatlan vendég volt a Fehér Házban az utóbbi 30 évben

Csaknem száz hívatlan vendég jutott be a biztonsági szolgálat hibájából a washingtoni Fehér Házba az utóbbi 30 évben – írta a New York-i Daily News címí napilap annak kapcsán, hogy legutóbb egy házaspár jelent meg Barack Obama elnök első állami díszvacsoráján meghívó nélkül.Az újság szerint az elnök biztonságára felügyelő titkosszolgálat közölte: a Carter-adminisztráció óta 91 olyan esetről tudnak, amikor hívatlan személyek az amerikai elnök közelébe férkőzhettek.
Az amerikai sajtót napokon keresztül foglalkoztatta az a hír, hogy egy virginiai pár meghívó nélkül lépett be Obama partijára, amelyet az indiai miniszterelnök tiszteletére adtak. A feleség, Michaele Salahi még kezet is fogott az elnökkel, a fotó bejárta a sajtót.
Az 1980 óta rögzített biztonsági bakik következtében a 91 hívatlan vendég közül nyolc érintkezett az elnökkel vagy egy másik, szintén a titkosszolgálat által őrzött személlyel.
Az egyik hírhedt hívatlan vendég Richard Weaver kaliforniai lelkész volt, aki szinte sportot ízött abból, hogy az elnökök közelébe kerüljön. &Aacutetjutott a biztonsági gyírín és kezet rázott George W. Bush elnökkel annak 2001-es beiktatásán és meghívó nélkül jelent meg Bill Clinton egy 1997-es beiktatási bálján. Hívatlanul tínt fel 1991-ben egy imareggelin, amelyen George H. W. Bush is részt vett. Csak 2003-ban tartóztatták le, amikor hívatlan vendégként George W. Bush felé közeledett egy 2003-as imareggelin.
Weaver mindig úgy viselkedett a biztonsági őrök előtt, mintha ő is a meghívottak között lett volna, azt mondta nekik, zavarban van.
A titkosszolgálat ezeket az eseteket tananyagként használja az ügynökök kiképzéséhez, a biztonság javításához. A Salahi-házaspár esete azt mutatja, hogy a szolgálatnak van még mit tanulnia, a hívatlan vendégek ugyanis ugyanazzal a trükkel jutottak be a partira, mint Weaver lelkész.
A Fehér Házba betoppanó hívatlan vendégek csaknem fele ismert volt a titkosszolgálatnak, 80 százalékuk be is jelentette szándékát. S bár az utóbbi 30 évben csak egy elnök ellen hajtottak végre merényletet – Ronald Reaganre lőtt rá John W. Hinckley 1981-ben -, a titkosszolgálat figyelmeztet: a biztonsági réseket kihasználva a jövőben újabb merénylők juthatnak az elnök közelébe.
A titkosszolgálat azt is közölte, hogy George W. Bush elnöksége óta az Egyesült &Aacutellamok első embere a korábbiakhoz képest több "nemzetközi, hazai és személyes" fenyegetést kap, és a biztonsági kockázatok száma magas maradt Barack Obama, az első afroamerikai elnök megválasztása óta. A titkosszolgálat korábban külön közleményben tudatta, hogy a Salahi-házaspár váratlan megjelenése miatt az elnök és vendégei egyetlen percig sem voltak veszélyben.