A jó fizikum nagyobb intelligenciát és foglalkozásbeli sikereket is eredményez

A megfelelő testi erőnlét sokban hozzájárul a szakmai sikerekhez – derült ki egy nemrégiben bemutatott svéd tanulmányból.A szív és a vérkeringés terhelhetősége fiatal felnőttkorban magasabb intelligenciát, később pedig jobb szociális és gazdasági helyzetet eredményezhet. A Göteborgi Egyetem orvosai több mint 1,2 millió olyan férfi adatainak vizsgálatából következtettek erre, akik 1950 és 1976 között a honvédség szolgálatába léptek.
Azok a katonák, akiknek a szíve és vérkeringése jó állapotban volt, nem csak az intelligenciateszteken értek el kedvezőbb pontszámokat, hanem később életük során magasabb végzettséget és jobban fizető állást is szereztek.
A jelenséghez azonban az izmok erejének tulajdonképpen semmi köze: Michael Nilsson medikus szerint a fittség ebben az esetben azt jelenti, hogy jobb a szív- és tüdőkapacitás, így az agy bőségesen jut oxigénhez.
A kutatóknak a PNAS címí szaklapban ismertetett tanulmánya szerint a fiatalok képzésük során is profitálhatnak a jó erőnlétből, ezért a testnevelésóráknak nagy jelentőségük van. "Abszolút kötelező tantárgy, ha matematikából és más elméleti tantárgyakból is jól akarnak teljesíteni" – húzta alá Nilsson.
A vizsgálatban 3150 – köztük 1432 egypetéjí – ikerpár is részt vett. Az ő eredményeik azt mutatták, hogy az öröklődés ebben az esetben lényegesen kevesebb szerepet játszik, mint a környezeti tényezők.