A HIV-vírus ősi szakasza mutathatja meg eredetét

A HIV-vírusban lévő, eredetileg macskavírusból származó genetikai potyautas segítheti a kórokozó átlépését és szaporodását az embereknél – közölték amerikai kutatók a Nature Structural and Molecular Biology címí szakkiadványbanA megállapítás nem csupán a vírus eredetének feltérképezéséhez nyújt segítséget, de új vakcinák megtervezéséhez is használható információkat ad.
A vírus genetikai állományában lévő, korábban észrevétlenül maradt RNS-szakaszra a Robert Bambara vezette kutatócsoport bukkant rá a New York-i Rochester Orvosi Központban. A humán immunhiány vírusa, a HIV úgynevezett retrovírus, amelyben nem DNS, hanem RNS az örökítő anyag. Az újonnan felfedezett RNS-darabka nagyon hasonlít az emberi RNS-re – állítják az amerikai kutatók.
"Nem csak a gént találtuk meg, hanem egy kézenfekvő magyarázatot is arra, hogy miért van még ott több millió generáció után is: jelenléte drasztikusan javítja a HIV szaporodását a sejtben" – emelte ki Bambara a vizsgálatról szóló közleményben.
Szerinte ez új módszereket nyithat meg annak megakadályozására, hogy a vírus tömeges méretekben másolja le önmagát. A tudósok feltételezik, hogy az emberi vírus a csimpánzokat megfertőző SIV-vírusból alakult át, azaz a csimpánzokról került át a kórokozó az emberekre. "A macska immunhiány vírusból (FIV) származhatott a SIV, ezért a HIV őse is ez lehet" – írták most a kutatók.
HIV-szerí vírusokat azonosítottak már juhokban, kecskékben, lovakban, szarvasmarhákban és macskákban, ám csak a macskákat fertőző FIV mutat közeli rokonságot a HIV és SIV (emberi és csimpánz) vírusokkal.
Mint minden vírus, a HIV is a megfertőzött sejtek "megszállásával" szaporodik: eltérítve a sejtet eredeti feladatától, arra utasítja, hogy a vírus génállományából készítsen másolatokat. A HIV esetében lejátszódó folyamat pontos leírása nagyban növelné a megelőzés esélyeit. Egyúttal arra is magyarázatot adna, miként ugranak át a vírusok egyik fajról a másikra, állatokról emberre.
A tanulmányból következtetéseket lehet levonni arra is, hogy a H1N1 pandémiás vírus esetében miként keveredtek több faj genetikai állományának részletei – véli Matthew Portnoy, az Egyesült &Aacutellamok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) munkatársa. "Az átvitel mechanizmusának tisztázása lehetővé teszi, hogy a kutatók jobban megértsék a vírusok evolúcióját, és remélhetően pontosabban megjósolják a ‘következő lépést a vakcinák és kezelések tervezése során" – mondta Portnoy.