Gondolattal irányította mesterséges karját egy férfi

Sikeresen csatlakoztattak robotkart egy amputált férfihoz, aki érzékelt a testével egyébként nem érintkező mesterséges végtaggal és gondolataival irányította azt – jelentette be római sajtótájékoztatóján egy olasz vezetésí uniós kutatócsapat.A tudósok szerint az egy hónapig tartó kísérlet volt az első alkalom, amikor valaki összetett mozgások elvégzésére volt képes úgy, hogy elméje segítségével irányította az idegrendszeréhez kötött – bár ezúttal a testhez csak vezetékekkel csatlakozó – biomechanikus kart.
Tavaly ültettek be elektródákat a páciens karjába, aki autóbalesetben vesztette el bal kézfejét és alkarját. A protézist ezeken az elektródákon keresztül egy hónapja csatlakoztatták a férfihoz, de nem rögzítették közvetlenül az amputált csonkhoz.
Az újságíróknak videón mutatták be, amint a 26 éves Pierpaolo Petruzziello koncentrálva ad utasításokat a mellette elhelyezett karnak. A férfi elmondta, hogy csak összpontosítás kérdése az egész, könnyebben megy, ha úgy gondol rá, mintha saját kézfeje és alkarja lenne.
Az elektródákat és a robotkart egy hónapig tartották összeköttetésben, ezalatt Petruzziello megtanulta függetlenül mozgatni míujjait, ökölbe szorítani kézfejét, sőt tárgyakat is képes volt megfogni. A páciensből ezután eltávolított elektródákat jó állapotban találták a német Fraunhofer Intézet szakértői, akik kifejlesztették a kísérlethez.
A 2 millió eurós, öt évig tartó LifeHand projektet az Európai Unió finanszírozta.