Plazmával az ellenálló baktériumok ellen

Fertőzéseket megszüntető “plazmafegyverek” kifejlesztésén dolgoznak a németországi Max Planck Intézet fizikusai: plazma, azaz ionizált gázok segítségével akarnak ölni kórokozókat."Nagy reményeket fízünk az ezen az új készülékekhez" – mondta Gregor Morfill, a Max Planck Intézet igazgatója.
A plazmaeszközök révén az orvosok megspórolhatnák az időrabló fertőtlenítési kezeléseket, a lábon jelentkező gombás fertőzéseket pedig akár még zoknin keresztül is pár másodperc alatt kezelni lehetne – számolt be az intézet.
A plazma "kisütéssel" kerül a levegőbe a készülékből, a keletkező mikrovillámok reakcióba lépnek a levegőben lévő hidrogén-, illetve nitrogénmolekulákkal, ennek során közel kétszáz kémiai reakció indul be, és létrejön a baktériumok elpusztításához szükséges hidrogén-peroxid.
Ezzel a módszerrel még a gyógyszereknek legmakacsabbul ellenálló kórokozókat is célzottan meg lehet semmisíteni – magyarázta Morfill. A plazmaeszköz révén a krónikus, nem gyógyuló sebek kezelése is lehetségessé válik, mivel a plazma a baktériumok számára végzetes, az emberi sejtek számára viszont ártalmatlan.
"Ahelyett, hogy jódot locsolnának a sebre, a jövőben ezzel a fogkefényi méretí eszközzel is el lehet végezni a fertőtlenítést és fájdalommentesen" – mutatott rá a készülék sokoldalúságára Gregor Morfill.
Az eddigi kutatási eredményekről a tudósok a New Journal of Physics címí tudományos folyóiratban számoltak be.