Egy csikóhal 5000 kilométeres útja

Az egyenes csikóhal (Hippocampus erectus) a maga 19 centiméteres testhosszával viszonylag nagynak tekinthető a nemen belül, a kutatókat mégis meglepte, hogy mekkora utat képes megtenni.Egy példányára ugyanis otthonától, az Atlanti-óceán nyugati partvidékétől mintegy 5000 kilométerre, az Azori-szigeteken bukkantak rá.
DNS-vizsgálatokkal sikerült alátámasztani, hogy az állatka nem a két európai, Portugália és Spanyolország partjainál előforduló csikóhalfaj képviselője. Paul Shaw, a londoni Royal Holloway Egyetem molekuláris biológusa elmondta, mennyire meglepte őket, hogy egy ilyen kis állatot otthonától több ezer kilométerre találjanak meg. Ez az első alkalom, hogy ezt a fajt az Atlanti-óceán keleti felén sikerül megfigyelni – írta a Der Standard címí osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).
A kutatók úgy gondolják, hogy a csikóhal sodródó hínárba csimpaszkodva volt képes ekkora utat megtenni. A csikóhalak ugyanis farkukkal képesek megkapaszkodni növényeken. Máig rejtély azonban, hogyan alakultak ki a nemen belül a különböző fajok a tengerekben. Lucy Woodall, szintén a Royal Holloway munkatársa, évek óta dolgozik azon a programon, amelynek célja, hogy genetikai vizsgálatokkal felderítsék az állatok történelmi vándorútjait.
Bravúros álcázásuk miatt azonban nehéz rábukkanni a csikóhalakra, amelyek mind szerepelnek a veszélyeztetett fajok vörös listáján.