A nagy hadronütköztetőben már ellentétes irányban is indítják a protonnyalábokat

Három nappal az újraindítás után ütköztették az első protonnyalábokat a 14 hónapos szünet után újra míködőképessé tett nagy hadronütköztetőben – jelentette be a CERN közleményében.Előzőleg hétfőn a genfi székhelyí Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) tudósai arról számoltak be, hogy már ellentétes irányban is keringetik a protonnyalábokat.

Az első részecsekeütközéseket péntek délután figyeltük meg. Nagy siker, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen nagy utat tudtunk megtenni – mondta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója.

A kutatóközpont tudósai a francia-svájci határon kiépített, 27 kilométer hosszú alagút négy pontján ütköztették a protonnyalábokat.

A cél az, hogy a protonnyalábokat a fénysebességhez közeli sebességgel ütköztessék egymásnak, ami által újra lehetne alkotni a közvetlenül az ősrobbanás utáni körülményeket. Ennek során új elemi részecskék jönnek létre, általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával az anyag tulajdonságait és a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni a fizikusok.

A nagy hadronütköztetőt pénteken indították újra a javítási munkák után. Első üzembe helyezése – 2008. szeptember 10. – után néhány nappal míszaki hibák miatt kellett leállítani az óriási költséggel kiépített berendezést.