Ellenmondásos terv Dél-Korea négy fő folyójának szabályozására

A kormány szerint a zöld növekedés mintapéldája, a környezetvédők szerint természetrombolás az a többéves megaprojekt, melyet Dél-Korea ezen a héten indított az ország négy fő folyójának szabályozására.Az &Aacutezsia negyedik legnagyobb gazdaságának számító Dél-Korea nem kevesebb mint 22,2 billió wont (3460 milliárd forintot) különített el a projektre, melynek keretében kotrást végeznek, gátakat építenek, valamint golfpályák, bicikliutak kialakításával "megszépítik" a négy folyó környezetét. A kormány szerint a legmodernebb technológiákkal végzett átalakítás révén bővül az édesvízkészlet, javul a vízminőség, és az áradásokat is kordában lehet tartani, a létrehozandó vízerőmívek pedig tiszta energiaforrást biztosítanak majd.

"A tervek megvalósulásával nemcsak az áradásokat előzhetjük meg, de a folyókon végre megjelenhetnek a kirándulóhajók és a vízi sportok élvezői is" – mondta a beruházás vasárnapi megnyitóünnepségén Ri Mjong Bak dél-koreai elnök.

Dél-Korea legnagyobb lapja, a Csoszun Ilbo szerint "a helyi önkormányzatok eszüket vesztve próbálják beilleszteni saját fejlesztési terveiket az óriásberuházásba, az építőipari cégek pedig az ország történetének legnagyobb "talált pénzét" sejtik a projektben."

A környezetvédők egészen más szempontokat hangsúlyoznak. Szerintük a beruházás a politikáról szól, valódi célja a vidéki munkahelyteremtés, ezen keresztül pedig értékes szavazatok biztosítása Ri Mjong Bak konzervatív táborának a 2012-ben esedékes elnökválasztásra. S milyen érdekes – mutatnak rá – a beruházás vége éppen ekkorra van időzítve.

Mindez még nem is lenne nagy baj, ha a beavatkozás nem járna környezeti károkkal. Csakhogy a kritikusok szerint a partszakaszok "betonnal való leöntése" és a tervezett 16 gát megépítése apasztja és átalakítja a vízfolyásokat, megöli a halakat, és veszélyezteti a vízminőséget.

Tiltakozásképpen 420 koreai szervezet ezen a héten keresetet nyújt be, melyben a beruházás leállítását követelik.

"A folyók károsításával az ökoszisztéma fontos építőköveit semmisítik meg" – mondta Jung In Csul, az ország egyik vezető környezetvédő csoportja, a Zöld Korea aktivistája.

A tiltakozások lassíthatják a beruházás parlamenti elfogadását, ahol az elnöknek már nem egy gazdasági reformterve elakadt az ellenzéki képviselők ellenállásán. Az ellenzékiek most is kilátásba helyezték a projekt blokkolását, amennyiben nem kapnak részletesebb információt annak finanszírozásáról és környezeti hatásairól.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök, aki korábban a Hyundai csoporthoz tartozó építőipari cég, a Hyundai Construction vezérigazgatója volt, világszerte a zöld növekedés imázsát próbálja hazája védjegyévé tenni. A négy folyót érintő óriásberuházás terveinek egyik központi eleme.