A sasszem hátránya

Nappal a madarak látása messze meghaladja az emberét, mivel egy igen tág színspektrum mellett még az ultraibolya fényt is érzékelni képesek.Eddig azonban nem tudták, hogy mennyi fény szükséges e képesség kibontakozásához. A svédországi Lund Egyetem kutatói ezért utánajártak az ügynek, és megállapították: a madaraknak 5-20-szor annyi fényre van szükségük, hogy felismerjék a színeket, mint embereknek.

A madarak színlátásához szükséges minimális fény a röviddel naplemente után jellemző állapotnak felel meg – derítették ki a kutatók. A papagájok briliáns nappali teljesítményük ellenére félhomályban rosszabb eredményeket értek el az összes kísérleti állatnál – írta a Der Standard címí osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) a Journal of Experimental Biology címí folyóiratban megjelent beszámolóra hivatkozva.

Ami igazán izgalmas, az az, hogy a madárfészek belsejében még fényes nappal is alkonyati fényviszonyok uralkodnak. Az eddig megjelent kutatásokat, amelyek azt vizsgálták, hogyan különböztetik meg tojásaikat vagy fiókáikat a madarak, ennek tükrében felül kell vizsgálni – vélekedett Olle Lind, a kutatás vezetője.

Az állatok szemei jócskán különböznek egymástól, ami éjjeli használhatóságukat illeti. Az emlősök elődei főként éjszakai életmódot folytattak. Azok is magukban hordozzák ezt az örökséget, amelyek később áttértek a nappali életmódra. Szemeik inkább a jó minőségí fekete-fehér látásra alkalmasak, a színspektrumot a madarakhoz képest csak bizonyos korlátokkal képesek észlelni. A főemlősök – köztük az ember – jó színlátásukkal ez alól kivételt képeznek, de a madarak, illetve számos hüllő még így is messze felülmúlja őket ezen a téren, amíg jók a fényviszonyok.