Magyar csodák

Szent-Györgyi Albert, Irinyi János, Bíró László, Gábor Dénes – híres magyar feltalálókat mindannyian tudunk sorolni a múltból. De a kreativitás és az innovatív szellem ma sem veszett ki hazánkból. A 100 csoda címí weboldal (www.100csoda.hu) alapján bemutatunk néhányat a közelmúlt magyar találmányaiból.Napfénygarázs
Aki Budapesten él, jól tudja, milyen nehéz parkolóhelyet találni a városban. Egyes környékeken szinte lehetetlen az utcán megállni, viszont parkolóházból is kevés van, mert egy ilyen épületet felhúzni bizony költséges vállalkozás.
A problémán talán enyhíthetne, ha Friwaldszky Gyula és Friwaldszky Gyuláné találmánya megvalósulna. A Napfénygarázs egy teljesen önmíködő, gyorsan megépíthető parkolóház. Ezzel a megoldással egy 20 méter átmérőjí kör – azaz nagyjából 320 négyzetméter – alapterületen 10 szintes kivitelben akár 120 autó is elhelyezhető lenne, ehhez hagyományos módszerrel kb. 3-4 ezer négyzetméterre lenne szükség.
A Napfénygarázsban nincsenek a helyet leginkább foglaló közlekedőutak, a liftek emberi beavatkozás nélkül hozzák és viszik a gépkocsikat. Az egész épület egységes acélelemekből gyorsan össze- és szétszerelhető, így az se okoz gondot, ha új helyszínre kell telepíteni. A feltalálók számítása szerint a parkolóház ára nagyjából 6 év alatt csak az óradíjakból megtérül, de ha a homlokzatot reklámfelületként hasznosítják, ez az idő akár 3 évre is csökkenhet.

Mágnesfal
Szögek, csavarok, ragasztó, gombostí. Ezekkel szinte bármit rögzíthetünk a falra, de nem lenne egyszeríbb csak megfogni valamit és feltenni oda, ahova szánjuk, aztán később ugyanilyen könnyedén levenni, vagy átrakni máshová?
Barna Tamás, egy fiatal szobafestő találmánya, a Mágnesfal pontosan ezt tudja. Segítségével bármilyen fémtárgyat egy mozdulattal, biztonságosan rögzíthetünk a falra egy speciális glettanyag segítségével. A szürke, míanyagalapú masszába apró, mágnesezhető fémszemcséket kevert a feltaláló. Egyéb tulajdonságaiban nem különbözik a hagyományos glettanyagoktól, gyorsan szárad, bármilyen színre festhető, sima felületet ad, káros élettani hatásai nincsenek.

Annyit kell tehát csak tennünk, hogy a fal egy részére, vagy akár az egészre felvisszük a glettet, lefestjük, majd el is kezdődhet a dekoráció. Különböző mágneses képkeretekkel, akasztókkal szinte bármit maradandó nyom nélkül helyezhetünk fel a falra. Sőt, a felület 12 négyzetcentiméteren akár 2,5 kilogrammos terhelést is elbír, ezért például egy kisebb polcot is könnyedén megtart.
A találmány alkalmazási lehetőségei változatosak. Iskolákban, irodákban használható tábla helyett vagy vázlatok rögzítésére, reklámfelületnek is kiváló, de akár mennyezeten játszható játékokat is alkothatunk segítségével. A Mágnesfal több innovációs díjat nyert, itthon és külföldön is sikerrel értékesítik.

KotyoGo
Vannak, akik a sok százezres, csillogó-villogó gépek ellenében is esküsznek a jó öreg kotyogós kávéfőzőkre. Talán egy szép formával és egy kis ötlettel a XXI. században is velünk maradhatnak ezek az egyszerí, de megbízható szerkezetek.
Domán Rajmund formatervező KotyoGo elnevezésí munkája technikailag nem különbözik a kiindulási alaptól, viszont kompakt, de mégis tetszetős formájú, könnyen hordozható. Az alkotó eredetileg hegymászóknak szánta, de kirándulók, horgászok is akár egy kempingfőző segítségével friss kávét főzhetnek vele. A 10 centis henger mindenkinek lehetővé teszi, hogy jól megszokott otthoni kávéfőzőjét bárhova magával vigye. Domán Rajmund terve számos díjat nyert, többek közt első lett a Henkel Art Award ipari formatervezés kategóriájában.

Hulladékból betont
A természetben az üveghulladék nem bomlik le. Hegyekben áll világszerte a kidobott üveg, melynek csak egy töredéke alkalmas arra, hogy például újra szélvédő, vagy monitor legyen belőle, a többi legjobb esetben is ledarálva, útalapként végzi. Magyarországon már ez is eredmény lenne, itthon csak a hulladék 12%-át hasznosítjuk újra, pedig az EU 55%-ot ír elő.

Hoffmann László vegyész éppen ezért kezdett el azon gondolkozni, mit lehetne kezdeni a hulladéküveggel. Találmánya, a Geofil habkavics kiválthatja a beton előállításához használt, költségesen bányászott sódert. A magas üvegtartalmú hulladékot megfelelő szemcsékké őrlik, majd homogenizálják és granulálják. Nagy előnye az eljárásnak, hogy az sem jelent problémát, ha a hulladék szennyezett, például papírdarabok, vagy kupakok maradnak benne, nincs szükség arra, hogy fáradságos munkával eltávolítsák a szerves vagy szervetlen maradványokat az alapanyagból.
A végeredmény pedig hasonló szilárdságú, viszont jóval könnyebb, mint a hagyományos anyagokból készült beton. &Iacutegy aztán ugyanazokat a szerkezeteket kevesebb beton felhasználásával is meg lehetne építeni, hiszen az anyagnak kevesebb önsúlyt kellene megtartania. Ráadásul tömeges gyártásával rengeteg hulladéküvegtől is megszabadulhatnánk. A Geofil habkavics több külföldi cég figyelmét is felkeltette, de a feltaláló szeretné, ha egy hazai cég hasznosítaná találmányát.