Lelassult az erdőirtás Brazíliában

Jelentős mértékben, a tavalyihoz képest 45 százalékkal csökkent az Amazonas-mentén az elmúlt évben kiirtott esőerdők nagysága: 2008 augusztusa és 2009 júliusa között viszonylag kevés, hétezer négyzetkilométernyi területet irtottak ki.

Ez az elmúlt 21 év legalacsonyabb adata – mondta el Carlos Minc, Brazília környezetvédelmi minisztere a brazil írkutatási hivatal (INPE) által mért adatok bemutatásakor Brazíliavárosban. Ezek szerint az erdőirtás arány a míholdas vizsgálatok 1988-as kezdete óta először csökkent kilencezer négyzetkilométer alá. Az intézet a legmagasabb értéket 1995-ben mérte, amikor több mint 29 ezer négyzetkilométer esőerdő tínt el faégetés, legális és illegális fakitermelés miatt. A 2003-4-es időszak óta, amikor több mint 24 ezer négyzetkilométer erdőt irtottak ki, folyamatos a csökkenés.

A kormány a "történelmi mélypontot" elsősorban az Amazonas területén történő szigorú ellenőrzésnek, a hatályba léptetett rendszabályoknak, valamint a fenntartható tevékenységek népszerísítésének tulajdonítja. Paulo Gustavo, a Fogyasztók Világszervezetének környezetvédelmi igazgatója szerint azonban a háttérben a szója, marhahús és a faanyag iránti kereslet csökkenése áll. Többnyire ugyanis ezek a termékek ösztönzik az embereket a területek megmívelésére.

Brazília évek óta nemzetközi nyomás alatt áll, hogy gátolja meg a fakitermelők és állattenyésztők visszaéléseit – többnyire az ő tevékenységük okolható az esőerdők pusztulásáért. Az erdők az 1970-es évek óta területeik több mint húsz százalékát veszítették már el.

A brazil környezetvédelmi intézet közleményben ismertetett adatai szerint a vizsgált időszakban (2008 augusztus és 2009 július között) 230 ezer köbméter fát, 414 teherautót és traktort, valamint 502 ezer hektár földterületet koboztak el illegális fakitermelési tevékenység miatt.

Bár nagyon nagy mértékí az idei csökkenés, még így is túl sok esőerdő pusztult el: a 21 év rekordjának számító idei hétezer négyzetkilométer például még mindig Berlin területének nyolcszorosát teszi ki.

Dél-Amerika legnagyobb országa az esőerdők irtását 2020-ra 80 százalékkal akarja visszaszorítani, de még ez is évente négyezer négyzetkilométer erdőt jelent. Brazília üvegházhatást fokozó gáztermelésének hatvan százalékáért a fakitermelés felelős. Mindez veszélyezteti az Amazonas-vidék állat- és növényvilágát: több mint 40 ezer növény- és 430 emlősfaj csak ezen a területen él.