Drogbáró a világ legbefolyásosabb embereinek listáján

Szökésben lévő mexikói drogbáró is szerepel a Forbes magazin által megjelentetett, a világ leghatalmasabb személyeit felvonultató listán, amelyet Barack Obama amerikai elnök vezet. A felsorolásban Oszama bin-Laden, valamint Oprah Winfrey is helyet kapott.

Joaquin Guzman – becenevén El Chapo, vagyis alacsony termetí – a 67 személyt felvonultató listán a 41. helyen szerepel, ezzel többek között megelőzi Dmitrij Medvegyev orosz és Nicolas Sarkozy francia államfőt. A listát, amelyen Angela Merkel német kancellár a 15. helyet foglalja el, Barack Obama amerikai elnök vezeti. Foglalkozására nézve Guzman "drogcsempészként" szerepel a listán.

Guzman, a sinaloai drogkartell feje – akinek vagyonát a Forbes korábban egymilliárd dollárra becsülte – valószíníleg az észak-mexikói hegyekben rejtőzködik. A magazin, amely a drogbárót szörnyí bínözőnek minősítette, közölte: azért vették fel Guzmant a legnagyobb hatalmú emberek ranglistájára, hogy vitára ösztönözzenek vele.

Nem Guzman az egyedüli személy, akinek szerepeltetése ellentmondásos lehet. Oszama bin-Laden, az al-Kaida terrorszervezet évek óta keresett feje a 37. a listán. A magazin hangsúlyozta: a listán szereplők hatalmának bemutatása és nem dicsőítése volt szándékukban.

Az élmezőnyben a gazdasági és politikai szereplők vannak hangsúlyban, a Goldman Sachs csoport vezetője, Lloyd Blankfein a 18., Warren Buffet milliárdos befektető a 14. helyre kapott besorolást. A lista 11. helyén XVI. Benedek pápa szerepel, az egyházfőt Bill Gates előzi meg. Oprah Winfrey televíziós híresség a 45. a rangsorban, amelyre Erzsébet brit királyné ezúttal nem fért fel.

Az első tízben Obamát követően Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, Ben Bernanke az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Sergey Brin és Larry Page a Google alapítói, Carlos Slim a Telmex mexikói mobilszolgáltató vállalat elnöke, Rupert Murdoch a News Corp. médiabirodalom vezére, Michael T. Duke a Wal-Mart hálózat igazgatója, Abdallah szaúdi uralkodó, illetve a már említett Bill Gates szerepelnek.

A Forbes egyébiránt a világ jelenleg 6,7 milliárdosra becsült népessége alapján határozta meg 67 főben a listát, a magazin számításai szerint minden százmillió emberre jut egy, aki igazán számít.