Harminc éven belül kihalhatnak a koalák

Harminc éven belül kihalhatnak a koalák Ausztráliában – figyelmeztetnek a természetvédők, akik már jó ideje a veszélyeztetett fajok közé soroltatnák a kontinens védjegyeként ismert erszényeseket.Az Ausztrál Koala Alapítvány legújabb felmérése szerint a nap legnagyobb részét alvással töltő állatok száma szinte a felére csökkent az elmúlt hat év során. A populáció csökkenésének okát a globális felmelegedés mellett a különböző betegségek és a területfejlesztések jelentik. A tanulmány adatai alapján míg 2003-ban nagyjából 100 ezer koala élt az ausztrál szárazföldön, addig számuk mára körülbelül 43, illetve 80 ezer közöttire csökkent – nyilatkozta a helyi ABC rádiónak Deborah Tabart, az Alapítvány vezetője.
Míg rengeteg példányt a koalák között igen gyakori, klamídia neví szexuális úton terjedő betegség ölt meg, addig sokan közülük az erdőirtások és a globális felmelegedés miatt veszítették el természetes élőhelyeiket. Ráadásul a melegebb, szárazabb időjárási viszonyok nagy mértékben csökkentették a koalák alapvető táplálékául szolgáló eukaliptuszlevelek tápanyagértékét, amely az állatok halálos alultápláltsághoz vezetett.
Tabart szerint a mintegy kétezer erdőterületen végzett kutatásokra alapozott tanulmányból kiderül, hogy megfelelő állami intézkedések nélkül a koalapopuláció harminc éven belül teljesen ki fog pusztulni Ausztráliában. A környezetvédő csoportok – bár sikertelenül – de már 2006-ban is azért küzdöttek, hogy a koalákat a sebezhető fajok közé soroltassák. Bill Ellis kutató szerint már talált is olyan területeket, ahol teljesen kihaltak a koalák, és a keleti part térségében "jelentős hanyatlás figyelhető meg a populációjukban".
Az ausztrál kormány veszélyeztetett fajokkal foglalkozó bizottsága 2010 közepéig fogja elkészíteni javaslatát, ám Bob Beeton képviselő azt mondta, nem fogja befolyásolni őket a döntésben az, hogy az ország kedvenc állatról van szó. "Rengeteg olyan faj van, amely különleges és érzelmi kötődést vált ki. &Aacutem mi ezt nem vesszük figyelembe. Ezalatt azt értem, hogy ugyanolyan szorgalommal és elszántsággal viszonyulunk a koalákhoz, mintha halálos viperák lennének" – jelentette ki.