Heves vitákat szül Kínában a mesterséges hóvihargerjesztés

Ebben az évszakban már másodszorra idéztek elő mesterséges hóvihart Peking felett a kínai szakemberek, amellyel csak tovább fokozták az anyatermészetbe való beavatkozás miatti vitákat – adta hírül a helyi média.A november elsejei őrült havazás után a kínai főváros lakói ismét bőséges hózuhatagra ébredtek. A China Daily egy névtelen forrásból származó információi szerint a Pekingben míködő Időjárás-módosító Hivatal, mesterségesen idézte elő mindkét vihart úgy, hogy olyan vegyszert lövetett a felhőkbe, amely akár 20 százalékkal is növelheti a csapadékmennyiséget. A hivatal nem reagált az AFP hírügynökség megkeresésére, ám kedden az egyik illetékesük azt mondta, hogy a vihar "természetes" volt.
A város időjárási szakértői ugyanakkor már korábban elmondták, hogy szükség van az ilyen csapadék-előidéző eljárásokra, méghozzá az ország északi területeit, köztük Pekinget is egy évtizede sújtó szárazság enyhítése miatt. &Aacutem a városlakók számára komoly kellemetlenségeket, például járatkéséseket és -kimaradásokat, valamint közlekedési dugókat okoznak a váratlan égszakadások, ezért elvárnák a hivataltól, hogy legalább figyelmeztesse őket, mielőtt újabb vihargenerálásba kezdene.
A szakemberek szerint ugyanakkor, az időjárással való önkényes játszadozásnak hosszútávon más, nem kívánatos mellékhatásai is lesznek. "Senki sem tudja megmondani, hogy milyen mértékí beavatkozás fogja megváltoztatni az égboltot" – mondta Hsziao Kang (Xiao Gang), a Kínai Tudományos Akadémia légköri viszonyokkal foglalkozó intézetének professzora. "Nem kellene túlságosan függenünk a mesterségesen nyert esőtől és hótól, mivel túl sok bizonytalanság van az égben" – tette hozzá. Csao (Zhao) Nan pekingi mérnököt idézve a China Daily arra is kitért, hogy a keddi havazás miatt több mint 5500 tonna maró kloriddal szórták fel Peking útjait. Ez majdnem fele az évente elhasznált mennyiségnek és akár "az épületek acélszerkezetét is szétmarhatja".
A hivatalos adatok szerint, 2005-ben összesen tízezer pekingi fa pusztult el és kétszázezer négyzetkilométernyi füves területet tizedelődött meg a mesterséges olvasztás miatt. Míg a főváros alapos hótalanítására irányuló törekvések ellenére (melyben 15 ezer munkás vett részt) sok út továbbra is járhatatlan maradt, addig a Pekingbe vezető, illetve a szomszédos tartományokban futó főútvonalak is lezárva maradtak. A november elsejei havazás során egyébként 16 millió tonna csapadék zúdult a városra, és 22 év óta akkor havazott először ilyen korán Pekingben.