A szex miatt fájhat a feje!

Sok szülőnek fájhat a feje, amikor aggódva gondol kamaszkorú gyermeke esetleges szexuális tevékenységére. De létezik egy sajátos fejfájástípus, amely férfiak közt háromszor gyakoribb, s az orgazmus pillanatában lép fel.

Egy német kutatócsoport vizsgálata szerint 100 emberből egyet érint a probléma, van, akit csak életében egyszer-kétszer, de van, akinél visszatérően jelentkezik ez az olykor igen erős fejfájás. Az okát pontosan ma még nem tudják, de feltételezik, hogy a szex során fokozottan kitágult agyi erek okozhatják a fájdalmat. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a fejfájás nem pszichés eredetí, ami persze valószíníleg nem fogja zavarni a fantáziadús pszichoanalitikusokat a jövőben sem, hogy „fejbeértelmezzék” pácienseiket egy-egy ilyen eset kapcsán. Fontos leszögezni azt is, hogy semmiféle agyi rendellenességre nem utal és nincs kapcsolatban a szexuális praktikákkal sem. Leggyakrabban fiatal férfiakra jellemző, és a tünet első jelentkezése 20-25 között a legvalószíníbb.

Prídebbek persze azt állítják, a legjobb megelőzés a szex kerülése. Dr. Frese, a kutatócsoport vezetője szerint azonban elég a heveskedés kerülése, illetve migrén ellenes szerekkel is lehet próbálkozni. Más jellegí probléma, de eredményében hasonló következményekkel jár a migrén, amely viszont nők körében gyakoribb, és ami szintén erős fejfájással és olyan egyéb tünetekkel jár, mint émelygés, fény és hangérzékenység. Ez szintén gátja lehet az önfeledt élvezeteknek.

Kopaszok vigyázat!

Egy chicagói vizsgálatsorozatban huszonkétezer férfi hajának és szívének sorsát követték figyelemmel 11 éven át. Kiderült, hogy a kopaszság jellege és mértéke szoros összefüggést mutatott a férfiak infarktusra és szívbetegségre való hajlamával.Akiknek 45 éve korára a fejtetője teljesen kopasz volt, annak 36%-kal nagyobb esélye volt a későbbiekben az infarktusra, mint a dús hajú kontrol személyeknek. Ha a kopaszság egyben magas koleszterinszinttel is járt együtt, akkor ezeknek a férfiaknak háromszor nagyobb esélyük volt az infarktusra vagy bypass mítétre a magas koleszterinszintí, de dús hajú kontrollokhoz képest.

Az enyhébb fejtető kopaszodás kisebb infarktuskockázattal jár, és az egyre magasodó homlokúak, akik egy másik típusú kopaszodási mintába tartoznak, csak 9%-kal mutattak nagyobb rizikót a szívbetegségek szempontjából.Egy másik vizsgálat a 45 éves kor előtti teljes őszülés és a magas infarktushajlam között talált kapcsolatot. Egy dél-koreai vizsgálat a kopaszodás és a prosztata megnagyobbodás közt talált összefüggést, míg egy ausztrál vizsgálat a fejtető-kopaszodás és a prosztatarák között mutatott ki szoros kapcsolatot.Most a kopaszok sopánkodhatnak, pedig valójában a természet kegyes hozzájuk, hiszen még idejében, feltínő módon figyelmezteti őket két alattomos betegségre.

Mozartot egy disznó ölte meg
Ezt mindig is így gondoltuk és sokan Antonio Salierinek nevezték ezt a disznót. Salieri kortársa és barátja volt Mozartnak, s mint Puskin is megénekelte, Salieri irigyelte azt a könnyedséget, ahogy Mozart alkotott és gyílölte azt a nemtörődömséget, ahogy tehetségét elpazarolta. Mozart gyors lefolyású betegsége súlyos puffadással, hányással, fájdalmas görcsös rohamokkal és lázzal járt. Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy megmérgezték, mert halála előtt Mozart maga is ezt állította.

Egy amerikai kutató, Dr. Hirschmann most bizonyítékokat sorakoztatott fel arra vonatkozóan, hogy Mozart trichinosisban halt meg, amit fertőzött és elégtelenül kisütött disznóhús okozhat. A betegséget akkoriban még nem ismerték, ezért beazonosítani sem tudták. Mozart kevesebb, mint hathéttel halála előtt disznóhúst evett; ezt onnan tudjuk, hogy feleségének, Constanza-nak írott levelében ezt megemlítette. A betegség tünetei és a kb. hathetes lappangási idő alapján úgy tínik, Salieri ártatlan Mozart halálában. A teljes igazságot sosem fogjuk megtudni, mert a hálás utókor Mozart sírját halála után hét évvel újrahasznosította, így Mozart maradványai örökre eltíntek.