Szélsőséges időjárás-változást okoz a Jangce-medencében a globális felmelegedés

A globális felmelegedés miatt egyre jeletősebb áradás, szárazság és vihar fogja sújtani a kínai Jangce-medence területét az elkövetkező néhány évtizedben – jelentették be a Természetvédelmi Világalap kínai részlegének (WWF) szakemberei.Bár a globális éghajlatváltozás szélsőséges időjárási viszonyokhoz fog vezetni a mintegy 400 milliós népességí Jangce-medence területén, azonban a WWF szakemberei szerint bizonyos ellenintézkedések fejében sikerülhet kontroll alatt tartani a változásokat.

 Az elmúlt két évtized során folyamatosan növekedett a hőmérséklet a térségben, ami áradásokhoz, hőhullámokhoz és szárazságokhoz vezet. Mindezek pedig a globális felmelegedés Jangce-medencére gyakorolt eddigi legsúlyosabb hatásait jelentik.

Az 1,8 millió négyzetkilométert felölelő medence területén míködő 147 megfigyelő állomás adatai szerint az 1990-es évek során 0,33 Celsius-fokkal nőtt a hőmérséklet a térségben. A további eredmények szerint pedig 2001 és 2005 között még 0,71 fokkal emelkedett a hőmérséklet.

"Az olyan szélsőséges éghajlati események, mint a viharok és a szárazság okozta katasztrófák száma csak növekedni fog, ahogy az éghajlatváltozás tovább folytatódik a bolygónkon"- mondta Hszü (Xu) Ming, a Kínai Tudományos Akadémia és a Kínai Meteorológiai Intézet közremíködésével készített kutatás vezetője.

A jelentés szerint a mezőgazdaság mellett az erdőségeket, a legelőket, a vizenyős, valamint a part menti területeket fogja a legsúlyosabban érinteni az időjárás-változás.

Ugyanis míg a füves területek és a lápok kiterjedése folyamatosan csökkent az utóbbi években, addig a globális felmelegedés okozta tengerszint növekedés, elsősorban az olyan part menti városokra jelent komoly veszélyt, mint Sanghaj. Emellett pedig a kukorica-, a télibúza- és a rizstermesztés is komoly veszteségeknek néz elébe.

A szükséges ellenintézkedések közé tartozik a folyók és védőgátak, valamint a szállítási és energiaellátási rendszerek megerősítése, valamint a termelési rendszerek újjászabályozása. "Az olyan nagy és fejlődő nemzetek részére, mint Kína, kötelező dolog az alkalmazkodás, hiszen hatalmas népessége és a viszonylag alacsony szintí gazdasági fejlettsége miatt sokkal védtelenebb az éghajlatváltozással szemben" – mondta James Leape, a WWF főigazgatója.