Csodabogarak

Mindazokat, akik az átlagember szemében kissé különös kedvtelésnek, hivatásnak hódolnak, hajlamosak vagyunk csodabogaraknak tekinti, holott az érdekes ötletek és teljesítmények gyakran irigylésre méltóak.&Uacutejságírói pályafutásom során, noha direkt nem kerestem, valahogy mindig összefutottam különleges hóbortokat íző személyekkel, ha úgy tetszik, csodabogarakkal. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az esetek többségében a hasonlók megtalálják egymást. Ugyanis e sorok írója is kissé csodabogár számba megy. A híres száguldó riporter, Egon Ervin Kisch nyomán magam is szeretem kipróbálni, milyen is az, amiről írok. Ezért aztán voltam már bányász, kéményseprő, színész, pár napra beköltöztem a rabok közé, s felvettem a kolduló barátok csuháját is. Legnagyobb „dobásom” talán az volt, amikor beléptem egy afrikai törzsbe. De erről majd később…

Józsi, a fúrógép
Józsi, azaz Burai József tisztes szakmáját tekintve épületburkoló, ám csupán egy esztendeig rakta szorgosan a csempéket, amikor rájött, hogy pályát tévesztett. A 3l esztendős fiatalember sok mindent megpróbált, amíg rátalált az igazira. A nagy ihletet a Rendőr Akadémia címí filmsorozat adta. – A filmben volt egy zseniális hangutánzó, egy fekete fickó, aki nagy hatással volt rám. Elhatároztam, hogy én is megpróbálkozom hasonlóval.

Józsi visszavonult legényszobájába és elkezdte különböző tárgyak, állatok hangjának utánzását. Viszonylag rövid idő alatt a tökéletességig fejlesztette repertoárját. Élethíen utánozza többek között a fúrógépet, a vas és fémfírész, a kávéfőző, a szódásszifon, a gőzmozdony és az autógumi-defekt hangját. A sport terén is otthon van. Olyan élethíen közvetít, mintha ott lennénk a Forma l futamokon, a tenisz- vagy pingpongversenyen. Józsi állatkertje is kimeríthetetlen. Százféle állathangon képes megszólalni. Különleges képességét többnyire az utcán kamatoztatja a járókelők jóindulatából, mellesleg a dobozkába hulló pénz hangját is tudja utánozni. Józsi természetesen halad a technikával, tudja hozni a számítógépek és a mobiltelefonok hangját is. Híres embereket azonban meg sem próbál utánozni, mert azt sokan csinálják. &#336 mindenképpen kuriózum akar lenni. Az is!

Kutya tánc- és illemtanár
– Jó napot, Fifi kisasszony! De jókedvínek látszik magácska.
– Köszönöm a bókot Bodri úr, tényleg fel vagyok dobva. Most jöttem a suliból, képzelje, egy kutya tánc- és illemtanárnál tanulok.
– Meséljen!
– Tanultam közlekedésrendészetet, tudom, hogyan kell az utcán kultúráltan közlekedni. Aztán tanultam speciális őrző-védő feladatokat, de az volt a legjobb, amikor a tanárnő biciklire ült, én pedig futottam mellette.
– Ilyen suliba én is szívesen elmennék.
– Ha a gazdija elviszi, vau – vau…
Juhász Margit kutya tánc- és illemtanárnak címezi magát.
– Kislánykorom óta kutyabolond vagyok, ezért választottam nyolc évvel ezelőtt ezt a szakmát. Érettségi után kerültem a kőbányai ebkiképző telepre. – tudom meg tőle.
Véleménye szerint egy-egy kutyust hatheti kiképzés után akár a legjobb társaságba is el lehet vinni, úgy tud viselkedni. Pályafutása során sok konok ebbel találkozott, de olyan még nem fordult elő, hogy ne tudta volna azt illemre tanítani.

Kutyaruha varrónő
Nem a ruha teszi az embert, tartja a mondás. Az ebet viszont annál inkább. Manapság egy magára valamit is adó kutyatartó nem elégszik meg azzal, hogy kedvence jólfésült, fontos, hogy jól öltözött is legyen. Neumann Károlyné a fenti szakma elismert mestere. Saját törpeuszkárján tanulta ki a kutyusdivatot. Ma már mindenféle típusú kutyának varr, ahogy azt a gazdi megrendeli tőle.
– Van egy komondorom, neki szeretnék egy elegáns szmokingot készíttetni, ahogy dukál, fekete angol szövetből, puplin inggel, csokornyakkendővel – mondom el az igényemet.
Neumannénak a szeme sem rebben.
– Megcsinálhatom, de nem lesz olcsó mulatság. Tizenötezer forint az ára, s ha a kedves vevő úgy akarja, hozzávaló fekete cipőcskét is tudok készíteni. Az plusz kétezer forint.
Hm, egy kicsit sok. Inkább nem megyek a kutyámmal a bálba..
.
Kutyák susztere
A kutyusok lábbelijét Váradi Kornél készíti. A mester úgy véli, a sors nagy igazságtalansága, hogy a csahosok télen mezítláb járnak. Három esztendei kísérletezés eredményeként létrejöttek a kutyacsizmák. &Aacutem egy jól öltözött kutyának ékszer is dukál. Az imázshoz hozzátartozik a baseballsapkára emlékeztető fejvédő is, s úgy hallottam, hogy tavaszra piacra kerülnek a speciális eb napszemüvegek is, ne süssön a kutyusok szemébe a nap…S ez még mind semmi! Kenedi Tibor, aki hosszú évekig divattervezőként serénykedett Amerikában, amióta hazajött, már nem ruhákat tervez, hanem kutyaházakat. Aki arra gondol, hogy fából ácsolt házikókat készít, téved. Csak és kizárólag igényes kutyatulajok megrendelésére dolgozik. A kutyavillának beillő dizájnos lak, tolótetővel és ablakkal van ellátva. Amikor besötétedik, bekapcsol a világítás.

Ha létezik macskazene, miért ne lehetne kutyazene is – vélekedett a mester, aki saját kutyájánál figyelte meg, hogy az mennyire szereti a muzsikát. A kutyavillákba tehát hangszórót is szerel, ahol állandóan kellemes zene szól.
– Főleg a romantikus dallamokat kedvelik. A barokk zenét imádják, de a kemény rocktól idegrohamot kapnak, még a holdat is megugatják.

A feltaláló mindenre gondolt. Amikor a gazdi elmegy hazulról, a kutyus rosszkedví lesz, mi nyugtathatná meg jobban, mint a gazdi hangja. Magnóra veszik a gazdi néhány mondatát, s amíg távol van, a kutya azt hallgatja.Az összkomfortos kutyaházak százezer forintba is belekerülnek, ám a megszállott gazdik a kedvencükért nem sajnálják a pénzt. Persze, még mindig azok vannak többen, akik csak legyintenek az egészre:” Kell a kutyának!”

&Aacuterpi, a fogakrobata
Ki a világ legerősebb embere? A kérdés sokszor felvetődik, de egyértelmí választ nehéz adni. Egy biztos, Nick &Aacuterpád, aki fogaival húzza a vonatot, a hajót, a repülőgépet vagy a kamiont, benne van az első háromban. Rajta kívül nincs ember a világon, aki ilyen produkcióra képes. Nem véletlenül hívták meg az amerikai cirkuszosok néhány éve vendégszereplésre. Furcsa dolgot eszeltek ki a magyar fogakrobatának, két elefántot tettek fel egy kocsira, ezt az öt és fél tonnás súlyt húzta ő el a fogaival viszonylag könnyedén. Ennél nagyobb súlyt is megmozgatott már. &Aacuterpi, aki a fogából él, nem sokat költött eddig fogorvosra. Nagy ritkán keresi csak fel őket, amikor netán tömetni kell. Nincs meg valamennyi foga, de az a két-három, ami hiányzik, nem zavarja a produkcióban. Nem tagadja, fél a fogorvosoktól, ezért aztán inkább ő húz…

Egy dudás egy csárdában…
A skótokról rengeteg vicc született, főleg arról, mennyire fogukhoz verik a garast. Kéri György a zuglói önkormányzat tisztviselője élénken ellenzi a fenti állítást.
– A skótok csak a viccekben betegesen spórolósak, a valóságban nagyvonalúak, gálánsak, egyáltalán nincs bevarrva a zsebük.
Hinnünk kell Kéri úrnak, hiszen kis hazánkban ő az egyetlen, akit Skóciában tiszteletbeli skótnak fogadtak be. Hősünk gyakorta öltözik tetőtől-talpig skót gúnyába, amelyet egyenesen onnan rendelt, méretre. Hogy ő sem ‘skót”, bizonyítja, hogy három millió forintot szurkolt le érte.
Kéri György a skót duda egyetlen hazai mestere.
– Az nem lett volna poén, ha gitározom, vagy más népszerí hangszert választok, skót dudás viszont csak én vagyok egyedül.
Ki hinné, hogy a skót dudásnak milyen nagy keletje van nálunk! Kéri úr évente közel száz fellépést tudhat magáénak. Sok helyre hívják, s ő megy. Nem is mindig pénzért… Nem olyan skót…

Élő legenda
Dr. Moll Károlyné, 93 esztendős doktor néni még ma is fogadja a betegeket hévízi rendelőjében. Sok reumás beteg kifejezetten az ő kedvéért utazik a híres fürdővárosába, ahol orvosként ötvenhat esztendőt töltött el. A Guinness rekordok könyvében lenne a helye. Nem hiszem, hogy rajta kívül akad a világon még egy hozzá hasonló matróna korú orvosnő, aki még mindig aktív.
– Szeretnék még százéves koromban is gyógyítani, persze, ha ezt „fentről” is jóváhagyják. Szerencsére jó a memóriám, nemcsak nyolcvan év előtti dolgokra emlékszem, hanem arra is, ami tegnapelőtt történt. Híres betegei között volt Móricz Zsigmond, Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Zilahi Lajos, Sárdy János. Moll doktor néni már most is élő legendának számít Hévízen.
Róla nevezték el a városban a Moll teret…

A tükörírás bajnoka
A tükörírást nem kisebb személyiség, mint Leonardo da Vinci használta először. Ily módon vezette titkos jegyzeteit, hogy más ne tudja elolvasni. Csókay András agysebész szerint a tükörírásnak nincs tudományos magyarázata. Vagy tudja valaki, vagy nem. De inkább az utóbbi… Török T. Saci két kézzel egyszerre képes papírra vetni a gondolatait. Ami külön produkciója, ezzel a módszerrel akár tízjegyí számok összeszorzását is el tudja végezni. Ezt a mutatványát még a világhírí fejszámoló, Pataki Ferenc sem tudná megcsinálni.
Pár évvel ezelőtt véletlenül jött rá erre a képességére, csak úgy firkálgatás közben.
– Próbálták mások is utánam csinálni, de senkinek sem sikerült.
A tükörírás bajnoka, aki verseket is ír, azt tervezi, hogy verses kötetét  tükörírással adja ki, amelyhez egy tükröcskét is mellékel.

Afrikai törzs tagja lettem
Mint már írásom elején jeleztem, elmesélem, hogyan lettem egy afrikai törzs tagja. Nigériában ismerkedtem meg Tunde Komolefe törzsfőnökkel, akivel riportot készítettem. Az ébenfekete férfiú széles vigyorral fogadta a kérésem, hogy szeretnék a törzse tagja lenni.
– Ahhoz, hogy a törzsünk tagja legyél, tenni is kell valamit – hívta fel a figyelmemet, nehogy arra gondoljak, hogy csak úgy simán felvesznek a csapatba.  – A törzsből kell választanod magadnak feleséget.
– Hm, de már nős vagyok – szabadkoztam.
– Törzsünk nem tiltja a többnejíséget.
– Elég nekem az az egy is…
– Hát jó, viszont el kell járnod a termékenységi táncot.
– Semmi gond, közismerten termékeny íróember vagyok.

Ezt követően beöltöztettek törzsi ruhába, meg sem kellett nősülnöm, így is megkaptam a szarvakat. Megszólaltak a tam-tam dobok, s velük együtt, őket utánozva, eljártam a termékenységi táncot. Gyerekjáték volt az egész. A térdeket magasra emelve, artikulátlan üvöltéssel és magas kardlendítésekkel színezve kellett a táncot eljárni. Ezt követte a vérszerződés. A törzsfőnök a karomba szúrt egy éles tível, majd ezt tette a törzs többi tagja is. Egy kis edénybe folyt a vér, amelyet az egyik harcos megivott. Szerencsére engem nem kínáltak. De még nem volt vége a próbatételeknek.

– Be kell bizonyítanod, hogy igazi férfi vagy, meg kell birkóznod a törzsünk bajnokával. – kaptam az újabb feladatot.
Nos, megbirkóztunk. Büszkén mondhatom, nem tudott két vállra fektetni. Előbb feladtam…  
Ezek után befogadtak. Azt hiszem, azóta is én vagyok az egyetlen magyar, aki a Yaruba törzs tagja lett. Amikor elbúcsúztunk, Tunde még valamit a lelkemre kötött:
– Most, hogy a törzs tagja lettél, kötelességed, hogy a törzsi harcokban részt vegyél. &Iacutegérd meg, ha szükségünk lesz rád, jössz velünk harcolni. Megígértem. Ha pont én hiányzom a háború megnyeréséhez, akkor megyek…