Az intelligens mérőóra csendes „házikémmé” válhat?

Az úgynevezett intelligens mérőórák, amelyek részletes jelentést küldenek a közmíveknek a háztartások fogyasztásáról, a modern élet észrevétlen kémeivé válhatnak, értékes információkat szolgáltatva az emberek szokásairól.Az Európai Bizottság energiatakarékossági célból szeretné általánossá tenni ezeknek a berendezéseknek a használatát. Az ilyen mérőórák képesek arra, hogy automatikusan tájékoztassák a szolgáltatót a kliensek fogyasztásának részleteiről, ám a Madridban a magánélet védelméről rendezett tanácskozás résztvevői felhívták a figyelmet arra is, hogy a készülékek az ügyfelek magánéletébe történő beavatkozásra szolgáló eszközökké is válhatnak.
Elias Quinn, a Coloradói Egyetem energetikai és környezetbiztonsági szakértője szerint az sem kizárt, hogy az elektromos mívek eladhatják az ily módon gyíjtött adatokat.
Az új mérőórák például képesek jelezni, ha valaki gyakran felgyújtja éjjel a villanyt, vagyis álmatlanságban szenved, ami fontos lehet az altatókat gyártó gyógyszerlaboratóriumok számára. A biztosítók számára nem érdektelen, hogy kik azok, akik késő éjszaka, a szórakozóhelyek zárása után érnek haza: egy ilyen listával a kezükben megpróbálhatnák emelni a feltehetően alkoholt is fogyasztó éjszakázók biztosítási díját. Az emberek azonban nincsenek tudatában ezeknek a "másodlagos" lehetőségeknek.
Az Európai Unió az éghajlat felmelegedése elleni küzdelem keretében szeretné felgyorsítani az intelligens mérőórák bevezetését, feltételezi ugyanis, hogy a korszerí eszközök révén jobban tájékozódott ügyfél erőteljesebben csökkentené fogyasztását. Az Európai Parlament áprilisban azt a célt tízte ki, hogy 2020-ra a háztartások 80 százalékát lássák el ilyen mérőórákkal.
Ezen a téren jelenleg Olaszország jár az élen, ott már az otthonok 85 százalékában míködnek ilyen eszközök, míg Franciaországban 25 százalék az arány az amerikai Future of Privacy adatvédelmi társadalmi szervezet kimutatása szerint. Az Egyesült &Aacutellamokban eddig 8 millió „értelmes mérőórát” szereltek fel, és a cél 2012-ig 52 millió berendezés szolgálatba állítása.
Az amerikai szervezet szakértője, Christopher Wolf szerint a következő kérdéseket kellene világosan tisztázni: milyen információkat gyíjthet rólunk egy-egy vállalat; milyen adatok szükségesek igazán a számára; és mennyi ideig, milyen feltételek között tarthatja meg ezeket az értesüléseket.
Elias Quinn mindazonáltal úgy véli, hogy az intelligens mérőórák előnyei jelentősebbek, mint a bevezetésükkel járó kockázatok a fogyasztók számára. &#336 is fontosnak tartja azonban, hogy a törvények szigorúan szabályozzák a mérőórák által gyíjtött adatok felhasználását, esetleges továbbadását.