Az integetőrák szexuális szolgáltatást nyújt a védelemért cserébe

Ausztrál kutatók egyfajta prostitúcióra bukkantak az állatvilágban.
Az integetőrák nőstényei szexszel jutalmazzák azokat a hímeket, amelyek megvédik őket a betolakodóktól. És míg a rákok párzása alapvetően teljes diszkrécióban, a hím földbe vájt üregében zajlik le, a “jutalomszex” a szomszédok szeme láttára, a tengerparton megy végbe.A kutatók arra szerettek volna fényt deríteni, hogyan sikerül megvédeni territóriumaikat a nőstényeknek kisméretí ollójukkal a hatalmas ollóval felvértezett hímekkel szemben. A megfigyelt esetek 95 százalékában egy kedves hím szomszéd sietett a védtelen nőstény segítségére, hogy a hímnemí betolakodót elüldözze. A támadó nőstényekkel szemben ugyanakkor csupán az esetek 15 százalékában érkezett segítség – írja a Die Welt címí német lap internetes kiadása (www.welt.de) a Biology Letters címí folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.
Az esetek többségében a nőstények válogatósak szexpartnerüket illetően, és a kiválasztott barlangjában ülik meg a nászt. A parton megfigyelhető légyottok 85 százalékánál azonban feltínő módon a szomszéd a szerencsés partner.
Az integetőrákok (Uca nemzetség) világszerte több tucatnyi fajjal képviseltetik magukat. A tanulmányban említett jelenséget egy éve figyelték meg egy Mozambikhoz közeli szigeten elvégzett kísérlet folyamán.
A szex mint szívességekért járó csereportéka nem ismeretlen az állatvilágban. Az antarktiszi Adélie-pingvinek a fészeképítéshez szükséges, nagy becsben tartott kövekért cserébe kínálnak szexet.