Rossz hangulatban jobban ítélünk és pontosabb az emlékezetünk

Rossz hangulatban jobban ítélünk, pontosabb az emlékezetünk és kevésbé vagyunk rászedhetők – derül ki egy frissen közölt ausztrál kutatásból."Míg a vidám hangulat kedvez a kreativitásnak, a rugalmasságnak, az együttmíködésnek, és a gyors ítéleteknek, addig a borús kedv hatására figyelmesebb, óvatosabb lesz a gondolkodásunk, és jobban figyelünk a külső világra" – összegzi a kutatása eredményét Joseph Forgas, a &Uacutej-Dél-Walesi Egyetem pszichológia professzora.
Az Australian Science Journal címí tudományos folyóirat november-decemberi számában megjelenő kutatás szerint a szomorúság az információ-feldolgozás olyan módjait serkenti, amelyek jobban megfelelnek a kritikusabb, nehezebb szituációknak.
A kutatásban résztvevőket Forgas először vidám vagy szomorú hangulatba hozta filmek vetítésével, korábbi események felelevenítésével. Ezután például azt vizsgálta, mennyire "veszik be" a városi legendákat, megalapozatlan szóbeszédeket. Azt tapasztalta, hogy a kedvetlenek kevésbé voltak hiszékenyek ezekkel szemben.
A kutatásból az is kiderült, hogy a rossz hangulatúak kevésbé voltak hajlamosak faji vagy vallási előítélet alapján hozott, hirtelen döntésekre, és kevesebb hibát vétettek, amikor arra kérték őket, hogy elevenítsenek fel egy eseményt, amelynek tanúi voltak.
Kommunikációban is jobbak voltak a búsak: Forgas azt találta, hogy egy enyhén negatív hangulat "lényegre törő, előzékeny, végső soron sikeresebb" kommunikációs stílust eredményezhet.