Tanulmányozták az univerzum jelenleg ismert legtávolabbi gammasugár-kitörését

Két kutatócsoport találta meg az univerzum jelenleg ismert legtávolabbi pontját, amely nem más, mint az ősrobbanás után 630 millió évvel bekövetkezett csillagrobbanás, a Földtől 13,1 milliárd fényévre észlelt gammakitörés – közölte a Nature tudományos magazin online kiadásában (http://www.nature.com/news).A NASA Swift elnevezésí míholdja észlelte idén április 23-án a GRB 090423 jelí kitörést. "A gammasugár-kitörések meglehetősen ritkák" – idézi Nial Tanvirt, a nagy-britanniai Leicester Egyetem kutatóját, a kitörést azonosító egyik csillagászcsoport vezetőjét a portál.
Tanvir elmondta, hogy – mint mindig – a míholdról érkező üzenet beérkezte után a csillagászoknak nagyon gyorsan kellett dönteniük arról, követik-e földi teleszkópokkal az objektumot. Tanvir csoportja az első észlelés után 20 perccel már figyelte a kitörést a Hawaiin található Gemini North, valamint a brit Infrared (UKIRT) teleszkópokkal. Utóbbit azonban az erős szél miatt nem használhatták sokáig.
"Az időjárás elég rossz volt azon az éjszakán" – emlékezett vissza Tanvir. Végül megvárták, amikor Chilében éjszaka lett, és ugyanaz a csoport távirányítással használta az Atacama sivatagban lévő Very Large (Nagyon Nagy) Teleszkópot, így követték a kitörés fényét.
Ez idő alatt a Kanári-szigeteken, La Palmában található Galileo teleszkóppal egy olasz kutatócsoport is figyelte a jelenséget a meratei Nemzeti Asztrofizikai Intézetből, Ruben Salvaterra vezetésével.
Mindkét csillagászcsoport mérte az úgynevezett vöröseltolódást, amely az elektromágneses hullámok hullámhosszának növekedését jelenti a kibocsátás és az észlelés között. A vöröseltolódás értékéből lehet következtetni a megfigyelt objektum távolságára. Salvaterra elmondta, hogy az észlelt fény csak egy mikrométerig volt látható, ez alatt a hullámhossz alatt "eltínt" fény. Ennek magyarázata, hogy az objektum és a Föld közötti hosszú úton a hidrogén elnyelte az adott hullámhosszúságú fényt. A GRB 090423 jelí kitörésről érkező fény vöröseltolódása e számítások alapján 8,2. A mostani észlelés előtt 6,7 volt a korábban legtávolabbiként azonosított kitörés vöröseltolódása.
Salvaterra hangsúlyozta, a szenzációs felfedezés azt is igazolta, hogy a Földről is hatékonyan tudják vizsgálni a korai univerzumot.
Mindkét csillagászcsoport a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában részletezi kutatásait a világegyetem legtávolabbi pontjáról.