Félelmetes tengeri szörny koponyáját tárták fel Nagy-Britanniában

Félelmetes tengeri szörny, a tengereket 150 millió évvel ezelőtt terrorizáló plioszaurusz megkövesedett koponyáját tárták fel Nagy-Britanniában.A plioszauruszok ("uszonyos gyíkok") tengeri hüllők voltak a jura és a kréta időszakokban. Rövid nyakuk és óriási, krokodilszerí fejük volt, erős állkapcsukban roppant nagy, borotvaéles fogak sorakoztak. Négy jellegzetes formájú, végtagokból kialakult uszonyuk volt, amelyek alkalmassá tették őket a mélyvízi életmódra – olvasható a BBC hírei között (http://www.bbc.co.uk).
Az alsó állkapocsra és a koponya felső részére egy helyi gyíjtő bukkant az úgynevezett Jurassic-partszakaszon, a Dorset és Devon keleti része között húzódó 150 kilométeres tengerparti sávban, ahonnan eddig is 185 millió évnyi földtörténeti múlt gazdag leletanyaga került elő.
"A gyíjtő szerencsés volt, akkor tartózkodott a helyszínen, amikor egy nagyobb szikladarab hasadt le" – mondta a lelettel kapcsolatban a Jurassic-partszakaszért felelős Richard Edmonds, Dorset-grófságbéli geológus. Mint kifejtette, a partszakasz igen gyorsan erodálódik, ami azt jelenti, hogy a kőzetben lévő fosszíliák egyszeríen "kipotyognak" a strandra.
A leletek alapján a koponyája 2,4 méter hosszú lehetett, teste a feje búbjától a farka hegyéig 10-16 méter volt, súlya pedig elérhette a 7-12 tonnát.
A szakemberek szerint a koponya a valaha fellelt legnagyobb plioszauruszé lehetett, azaz méltó vetélytársa annak a "mindössze" 15 méteres egyednek, amelynek megkövesedett maradványaira 2008-ban bukkantak a Spitzbergák közelében, valamint a Mexikóban 2002-ben felfedezett szörnynek.
A plioszaurusz csontvázát is a tudósok reményei szerint a Jurassic-partszakasz kőzete rejtheti, ám akár több évtizedbe is beletelhet, míg előkerül.
"Nagyon mélyen, sok rétegnyi kőzet alatt lehet, így türelmesen ki kell várnunk, míg egy következő nagy földcsuszamlás a felszínre hozza" – nyilatkozta Richard Edmonds.
A plioszarusz-koponyát még mindig kőzet borítja, ám így is látható, hogy igen jó állapotban maradt fenn.
"A plioszaurusz-koponyák igen nagyok, ám általában nem ilyen robusztusak, vagyis többnyire összelapítva kerülnek elő. A mostani koponyalelet nem csak a mérete miatt fantasztikus, hanem azért is, mivel három dimenzióban vizsgálhatjuk meg" – emelte ki Richard Forres plioszaurusz-szakértő.
A kutatók a közeljövőben tanácskoznak arról, hogy miként lehet a legjobban preparálni a fosszíliát, amelynek vizsgálata nagyon sokat elárul az óceánok szörnyetegéről, s a világról, amelyben egykor élt.