Kulturális különbségek vannak a csimpánzcsoportok között

Ha azt hittük eddig, hogy az egyetlen faj vagyunk, amelyik kultúrával rendelkezik, hatalmasat tévedtünk. Legközelebbi rokonaink, a csimpánzok is birtokában vannak olyan viselkedésmintáknak, amelyek se nem veleszületettek, se nem próbálkozás által tanultak.A majmok is elsajátítanak és továbbadnak szokásokat szociális közösségükön belül. A szomszédos csoportok szokásai között pedig eltérnek egymástól – írja egy skót kutatócsoport a Current Biology címí folyóiratban.

Az ugandai Kibale erdő egyik csimpánzcsoportja botokat használ, ha táplálékot akar kibányászni egy szík helyről. A szomszédos Budongo erdőben megfigyelt csimpánzcsoport azonban szétrágott levelekből előállított szivacsféleséggel éri el ugyanazt a célt.

A kutatók lyukat fúrtak egy fatörzsbe, majd mézet rejtettek bele. Ilyen raktárral a kutatók szerint még nem találkoztak a majmok. A várakozásoknak megfelelően a Kibale-erdei csimpánzok botjaikhoz nyúltak a feladat megoldásához, budongoi szomszédjaik pedig elkészítették szivacsaikat.

A különbség logikus magyarázata, hogy a csimpánzok a már meglévő kulturális tudásukra támaszkodtak – mondta Klaus Zuberbühler, a skóciai St. Andrews Egyetem kutatója a Der Spiegel címí német lap internetes kiadása szerint (www.spiegel.de). A csimpánzkultúrát tehát áthatja a társas tanulás.

Nem ez az első alkalom, hogy kutatók viselkedésbeli különbségeket figyelnek meg állatpopulációkon belül, és a társas tanulás is felmerült már a csimpánzok esetében. Eddig azonban nem sikerült kizárni a viselkedésbeli különbségek genetikai vagy környezeti okait.