Számítógépes program fürkészi a kártyaszámolókat

Hamarosan véget érhet a Black Jack játékosok kártyaszámoláson alapuló stratégiája, miután brit kutatók kifejlesztették azt az automatikus rendszert, amely még a bankrobbantás előtt kiszíri a lapokat számon tartó hazárdjátékosokat.A Black Jack célja, hogy a játékos kártyáinak összértéke 21 legyen, vagy közelebb legyen a 21-hez, mint a bank kártyáinak összértéke anélkül, hogy az összérték meghaladná a 21-es határt.
A kaszinóipart alapjaiban sokkolta, mikor Edward Oakley Thorp amerikai matematikus 1962-ben publikálta a valószíníségi statisztikákon alapuló Beat the Dealer címí könyvét, amelyben létrehozta a lapszámolásnak nevezett nyerő stratégiát. A kaszinók válaszul különböző házi szabályokat hoztak létre a játékosok esélyeinek csökkentésére, és a lapszámolási stratégia megnehezítésére.
A lapszámolás továbbra sem illegális (bár Vegasban csalónak minősítik a fejben valószíníségszámítást végző játékosokat), a kaszinókban általában új asztalhoz ültetik, vagy akár ki is tilthatják a talonban maradt lapokat számon tartó játékosokat – mondta Krists Zutis és Jesse Hoey, akik a Dundee-i Egyetemen fejlesztették a kártyaszámolást érzékelő rendszert.
A nyerő stratégiára játszó huszonegyezőkre a kártyaasztal felett elhelyezett kamerák, és a hozzájuk kapcsolt számítógépek figyelnek. A kamerák által rögzített lapok felismerése után a szoftver elemzi a lapkérési stratégiát.
A gépet állítólag még akkor sem lehet becsapni, mikor a játékos szándékosan hibázik, és a lapszámolást már jóval a bankrobbantás előtt, húsz osztáson belül képes kiszírni – írja New Scientist tudományos portál.