Szájról olvasásban is jobbak a számítógépek

A szoftverek és a számítógépek processzorteljesítményének fejlődésével egyre több, kizárólag emberi tulajdonságnak tartott területen veszik át a gépek a vezető szerepet.A számítógépes szájrólolvasó-program az emberi beszédet 80 százalékos pontossággal képes felismerni, miközben az embereknek ez csak 32 százalékos pontossággal sikerül.
A szoftver fejlesztői is meglepődtek, hogy milyen nagy szükség van e nehezen elsajátítható készségre, ugyanis a 60 év felettiek 55 százaléka valamilyen szintí halláskárosodással él, és a szájról olvasás jelenti az egyetlen lehetőséget arra, hogy jobban megértsék a hozzájuk beszélőket – olvasható a Yahoo hírportálon.
A számítógépes szájról olvasás pontosságának fejlődésével a hallássérültek képzése is egyszerísödik. A korábbi iskolai tantárgyként, kizárólag illusztrált könyvekből megszerezhető tudás az új technikáknak köszönhetően jelentősen felgyorsul. Ráadásul a "trükkös" egy szótagból álló szavak felismerését is megkönnyíti.
Az eddigi eredmények szerint már néhány órás videóval egybekötött tanulással komoly eredmények érhetők el, és a számítógépes program állítólag már azt is felismeri, ha a beszélő nem mond igazat.