Ismeretlen fajok is lehetnek a világ legnagyobb dinoszaurusz-temetőjében

Eddig ismeretlen fajok képviselőinek maradványai is lehetnek a világ legnagyobb dinoszaurusz-temetőjének leletei között, amelyet Kína keleti részén fedeztek fel.Hónapok óta folynak az ásatások Santung (Shandong) tartományban, Csucseng (Zhucheng) városa közelében, ahol egy 500 méter hosszú és 26 méter mély vízmosásban dinoszaurusz-csontok ezreit tárták fel. Az új lelőhely Santung tartomány azon részén található, ahol már számtalan hasonló fosszília került elő, s ahol 1964 óta két nagyszabású feltárást végeztek. A paleontológusok szerint a Kínai Tudományos Akadémiához a múlt héten Pekingbe küldött megkövesedett csontváz is egy új faj maradványa lehet.
A paleontológusoknak Csucsengben sikerült megtalálniuk az eddigi legnagyobb hadrosaurida, azaz "kacsacsőrí" dinoszaurusz maradványait. A hadrosauridák "becenevüket" azért kapták, mivel fejük hasonlít a modern kacsákéra. Egyes nemeknél a koponya elülső része lapos és széles csőrt formázva ideális volt a levelek és gallyak lecsipkedésére &Aacutezsia, Európa és Észak-Amerika erdeiben. A száj hátsó része ezernyi fogat tartalmazott, melyek alkalmasak voltak a táplálék megőrlésére.
A fosszíliák között van az első &Aacutezsiában fellelt ceratopsidae-lelet. A ceratopsidae a dinoszauruszok speciális csoportja, melynek valamennyi ismert faja, csőrrel, valamint szarvakkal és nyakfodorral rendelkező négy lábon járó növényevő volt.
A tudósok egyebek között ankylosaurus-, valamint tyrannosaurus-maradványokat is azonosítottak. Az ankylosaurusok a madármedencéjíek rendjébe tartozó, négy lábon járó, nagy termetí növényevő dinoszauruszok voltak, akár 10 méter hosszúra is megnőttek, s egész testüket csontlemezekből álló páncél borította, farkuk végén pedig egy védekezésre szolgáló csontbunkó volt. A Tyrannosaurus rex, azaz a "zsarnokgyík" pedig, minden idők egyik legnagyobb szárazföldi húsevője volt; legteljesebb példányát a chicagói Field Természetrajzi Múzeumban őrzik, amely testhossza 12,8 méter, súlya akár az 5-7 tonnát is elérhette. A leletek korát 70 millió évesre becsülik.
A paleontológusok meggyőződése szerint ilyen sok dinoszaurusz-maradvány felfedezése egy viszonylag kis területen adatokat szolgáltathat arra nézve, hogy miként pusztultak ki ezek az állatok sok millió évvel ezelőtt.