Elfogult kutatások születtek a mobiltelefonok rákkeltő hatásairól

Az eltérő kutatási módszerek és a szakemberek elfogult nézőpontjai miatt sokszor igencsak megkérdőjelezhető minőségí tanulmányok születtek a mobiltelefonok használatának rákkeltő hatásairól – állapították meg a kutatók.A dél-koreai Nemzeti Rákkutató Központban dolgozó Szeung Kvon Mjung vezette kutatás során a szakemberek összesen 23 olyan korábbi tanulmányt vizsgáltak át, melyek a mobiltelefon-használat és a daganatos megbetegedések között próbáltak összefüggéseket kimutatni. A mintegy 37 ezer ember bevonásával készült tanulmányok ugyanakkor mind a módszereik, mind a szakemberek elfogultságát illetően eltérőek voltak.
Mjung és a kaliforniai Berkley Egyetem, a Szöuli Nemzeti Egyetemi Kórház, valamint az Ewha Női Egyetem kutatói által végzett átfogó vizsgálat során kiderült, hogy a tanulmányok eredményeit nagyban befolyásolta az, hogy ki vezette a kutatást és, hogy mennyire voltak elfogultak a tudósok. "Sok tanulmányban hatalmas ellentmondásokat találtunk a mobiltelefon-használat és a rákos megbetegedések kialakulása közötti összefüggésekben, amelyek jelentősen lerontották az adott kutatási módszer minőségét" – írták a szakemberek a Clinical Oncology címí szaklapban. A vizsgálat során nem mutattak ki egyértelmí kapcsolatot a készülékek használata és a rákos megbetegedések bármelyik fajtája között.
Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának adatai szerint ma világszerte 4,6 milliárdan használnak mobil, vagy más, vezeték nélküli telefonokat. A részben az Egyesült &Aacutellamok betegségmegelőzési központja által támogatott legutóbbi tanulmány, mely az agy-, arcideg-, nyálmirigy-, és hererák eseteit vizsgálta, szintén nem mutatott ki jelentős összefüggést a tumorok kialakulása és a mobiltelefonok használata között.
Mjung és csapata szerint, az a nyolc tanulmány, mely a "legjobb minőségí" módszereket alkalmazta a résztvevők elfogultságának kiküszöbölésére, végül arra a megállapításra jutott, hogy csupán enyhén magasabb a daganat kialakulásának kockázata azok körében, akik használnak mobiltelefont, azokhoz képest, akik soha, vagy csak ritkán teszik ezt. Azok esetében pedig, akik több mint tíz éve használnak mobiltelefont, magasabb a jóindulatú tumorok kialakulásának kockázata.
Ezzel ellentétben az "alacsonyabb minőségí" módszerekkel dolgozó kutatások szerint, a mobiltelefont használok körében alacsonyabb a rákos daganatok kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem használnak ilyen készülékeket. Mjung és csapata szerint ezeket az eredményeket a véletlenszerí hibák és az elfogult nézőpontok befolyásolták, illetve hogy a felmérést két, iparban érdekelt csoport készítette.
A kutatócsoport összességében arra a megállapításra jutott, hogy a vizsgált tanulmányok nem voltak eléggé széles látóköríek a probléma eldöntéséhez.