Ujjlenyomattal azonosítják Leonardo da Vinci egy ismeretlen képét

Meglehet, hogy egy eddig ismereten Leonardo da Vinci-portrét sikerült azonosítania egy párizsi laboratóriumnak a reneszánsz mester ujjlenyomata alapján.

A laboratórium szerint a női portrét ábrázoló rajzon Leonardóéhoz "nagyon hasonló" ujjlenyomatot találtak – számolt be róla kedden a bbc.co.uk hírszolgálata az Antiques Trade Gazette cikke nyomán.A képet korábban egy XIX. század eleji német munkának tartották. A Reneszánsz ruhás fiatal lány portréja címí alkotás 1998-ban 19 ezer dollárért kelt el a Christie’s New York-i árverésén, s tavalyelőtt hasonló összegért cserélt gazdát, amikor egy kanadai gyíjtő, Peter Silverman megvásárolta. Azért fordult szakértőkhöz, mert gyanította, hogy valami nagyon értékes alkotás birtokába jutott.

Ha valóban Leonardo-rajzról van szó, akár több tízmillió dollárt érhet.A portrén talált ujjlenyomat Leonardo mutató vagy középső ujjának lenyomatával mutat hasonlóságot, amelyet korábban da Vinci Vatikánban található Szent Jeromos címí festményén találtak meg. Ezt a képet még mívészi pályafutása kezdetén festette, amikor köztudomásúlag még nem voltak segédjei.

A lány portréjának infravörös elemzése komoly stilisztikai egyezéseket mutatott Leonardónak azzal a női portréjával, amely a windsori kastélyban függ. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a tinta- és krétarajz ráadásul egy balkezes mívész alkotása, da Vinci pedig balkezes volt.

A szénizotópos kormeghatározás szintén megerősítette, hogy az alkotás a XV. századból származhat, amit a képen megjelenő korabeli hajviselet is valószínísít. Martin Kemp da Vinci-kutató, az Oxford Egyetem nyugalmazott mívészettörténet-professzora szerint az ábrázolt leány Bianca Sforza lehet, Ludovico Sforza milánói herceg (1452-1508) lánya.A 33×23 centiméteres portrét jövőre Svédországban kiállítják.