Vírus okozhatja a krónikus fáradtságot

A krónikus fáradtságszindróma (CFS) kialakulásában szerepet játszhat a prosztatarákot okozó vírus egy amerikai tanulmány szerint; ez a rejtélyes betegség 17 millió ember életét keseríti meg világszerte, akik a felfedezés nyomán végre gyógyszeres kezelést kaphatnak.

A kutatás során 101 krónikus fáradtságban szenvedő páciens közül 68 vérében találták meg az XMRV-vírust. Ezt a kórokozót 218 egészséges emberből csak nyolcnál azonosították – számolt be az eredményről a Science-ben megjelent tanulmány.
A kutatásban részt vevő nevadai Whittemore Peterson Intézet, az amerikai Országos Rákkutató Intézet és a Cleveland Klinika tudósai azonban hangsúlyozták, hogy felfedezésük csupán kapcsolatot mutat a vírus és a krónikus fáradtság szindróma között, azt nem bizonyítja, hogy a vírus okozza a rendellenességet.

Judy Mikovits, a publikáció egyik szerzője szerint további kutatásokra van szükség a közvetlen összefüggés kimutatására. A tudós azonban arra is rámutatott: az eddig elért eredmény azzal kecsegtet, hogy a CFS áldozatait esetleg kezelni lehet majd azzal a gyógyszerkoktéllal, amelyet az AIDS, a rák és a gyulladásos betegségek gyógyítására fejlesztettek ki.

"A kezelések számos kombinációja elképzelhető, ami hatékony lehet, és ezekkel elkezdődhetnek a klinikai kísérletek" – mondta Mikovits.A CFS az immunrendszert gyengíti meg és munkaképtelenné tévő fáradtságot okoz. A szindróma áldozatai emlékezetkiesésről, összpontosítási problémákról, izületi és izomfájdalmakról, fejfájásról, érzékeny nyirokcsomókról és torokfájásról számolnak be.

A szimptóma, amelynek a munkaképességre gyakorolt hatása a szklerózis multiplexhez fogható, legalább fél évig tart, és egyelőre nincs rá hatékony gyógymód.Korábbi kísérletek bizonyították, hogy az XMRV vírus az egerekben leukémiát okoz. Egy másik kutatás arra világított rá, hogy 200 prosztatarákos eset negyedében találták meg a kórokozót, míg a kontrolcsoport nem rákos prosztatáinak 6 százalékában volt jelen.