Tizennyolcadik századi hajónaplók árulkodhatnak az éghajlatváltozásról

A tizennyolcadik századi tengerészek hajónaplói sokat elárulhatnak a jelenkor tudósainak arról, hogy milyen volt kétszáz éve az éghajlat, és az azóta mennyit változott.A brit királyi flotta mintegy háromszáz irata között olyan kincsek is találhatók, mint James Cook jegyzete vagy annak a hajónak, a Beagle-nek a naplója, amelyen Charles Darwin indult el világkörüli útjára.

A feljegyzések jövő évtől elérhetőek lesznek a National Archives Online honlapján. Az adatok értékelése már megkezdőtött a Sunderlandi Egyetemen.

Az 1760-as évekig visszanyúló feljegyzések egy része pontos adatokat tartalmaz a hőmérsékletről, légnyomásról, szélirányról és sebességről, részben akár óránkénti, de legalábbis napi gyakorisággal – mutatta ki a CORRAL (UK Colonial Registers and Royal Navy Logbooks) kutatási projekt, amelyről a Der Standard címí osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) számolt be.

A későbbi feljegyzések még precízebbek is voltak, hála a mérőeszközök folyamatos javulásának.A hajónaplók adatai, különösen, ami a szélsebességet és az időjárást illeti, meglepően jók, részben sokkal használhatóbbak, mint a modern hajónaplóké – vélte Dennis Wheeler, a Sunderlandi Egyetem éghajlatkutatója. Természetesen a pontosság kényszeríség is volt, kellő ösztönzést adott hozzá a zátonyra futás veszélye.

A hajónaplók további előnye, hogy mérési adataik szinte az egész glóbuszt lefedik, így például akadnak pontos időjárási adatok a Karib-tengerről vagy az Atlanti-óceánban elhelyezkedő Szent Ilona szigetéről is.