A 123 millió éves kövület segíthet megfejteni miként fejlődött ki az emberi hallás

Egy 123 millió évvel ezelőtt élt, korábban ismeretlen emlős kövülete segíthet megfejteni, hogy miként fejlődött ki az emberek hallása. A fosszíliát Kína északi részén, Liaoning tartományban folyó ásatások során fedezték fel.A "háromdimenziós", igen jó állapotban fennmaradt leletről az amerikai és kínai tudósokból álló kutatócsoport a Science-ben számol be.Az emlős, amely a "keresztségben" a Maotherim asiaticus nevet kapta, akkora volt, mint az amerikai csíkos mókus (Tamias striatus): testhossza alig haladta meg a 15 centimétert, és 70-80 grammot nyomhatott.

"Ami a legmeglepőbb, és a legnagyobb tudományos értéket képviseli, az az állat füle" – mutatott rá Zhe-Xi Luo, a pittsburghi Carnegie Természettudományi Múzeum kurátora, a tanulmány egyik szerzője.Mint kifejtette, a fosszília állapota lehetővé tette a tudósoknak, hogy rekonstruálják, miként kapcsolódott a Maotherim asiaticus esetében a középfül három hallócsontocskája, a kalapács, az üllő és a kengyel az alsó állkapocscsonthoz.

A középfül tulajdonképp az az ingerület-átalakító berendezés, amely a levegő rezgéseit csontos "emelőszerkezetre" viszi át, s végül közvetíti a belsőfül folyadéktereinek. A tudósok már régóta igyekeznek megfejteni, hogy az emlősök esetében hogyan váltak el ezek a hallócsontocskák az állkapocscsonttól, és alkották meg az összetett hallórendszert. A hüllők esetében ugyanis a hallószerv teljes egészében érintkezik az alsó állkapocscsonttal. E lelet révén esetleg meg lehet magyarázni, hogy miként "költözött el", s került át a három hallócsontocska a középfülbe.

"Az emlősöknek igen kifinomult a hallásuk, lényegesen jobb, mint a többi gerincesé. A hallás létfontosságú szerepet játszik ugyanis az emlősök életében. A hallás evolúciója a jelek szerint kulcsszerepet játszott az emlősök, így az ember elődeinek túlélése szempontjából a dinoszauruszok uralta mezozoikumban, a 250 millió és 66 millió évvel ezelőtti periódusban. Annak megértése, hogy miként fejlődött az emlősök hallása, abból a szempontból is fontos, hogy megismerjük a legfontosabb alkalmazkodási módszereiket" – hangsúlyozta Zhe-Xi Luo.

Mindazonáltal vannak kételyek arra vonatkozóan, hogy a Maotherim asiaticus esetében evolúciós változásról van-e szó, vagy a hallócsontocskák újfajta kapcsolódása az alsó állkapocshoz csupán az egyedfejlődés egy bizonyos stádiumát tükrözi.