Veszélyben a Machu Picchu és Gaudí barcelonai temploma is

A perui Machu Picchu ősi romjai, Antoni Gaudí barcelonai Szent Család-temploma és egy New Orleans-i általános iskola is bekerült a világ kulturális örökségének veszélyeztetett míemlékei közé – jelentette be kedden a listát vezető alapítvány.A veszélyeztetett míemlékek védelmére létesült nemzetközi alapítvány 2010-es listáján 47 ország 93 helyszíne szerepel, köztük egy butáni kolostor éppúgy, mint a connecticuti Merritt Parkway hídjai.
Az új lista felhívja a figyelmet arra, hogy a XXI. században a kulturális örökség megőrzésének új feladatai vannak, és ezek között rendkívül fontos szerepet játszik a "fenntartható gondnokság" – jelentette ki Bonnie Burnham, az alapítvány elnöke. Mint hangsúlyozta: a míemlékek védelmében szoros együttmíködésre kell törekedni a helyi partnerekkel.
Az alapítvány szerint Gaudí 1880 óta épülő híres templomát, a Sagrada Familiát egy új barcelonai földalatti vasútvonal sodorta veszélybe. Az ingatlanfejlesztések áldozatává válnak az 1600-as években készült kiotói házak, az úgynevezett macsiják (machiya), amelyek Japán-szerte építkezési mintául szolgáltak. A Machu Picchuban az a számtalan látogató okoz felmérhetetlen kárt, aki éppen a turistalátványosság megtekintésére érkezik. A New Orleans-i iskola és a város St. Louis temetőjének állapota a Katrina hurrikán négy évvel ezelőtti tombolása óta hanyatlik.
A New York-i székhelyí alapítvány a kilencvenes évek közepe óta kétévente adja ki a veszélyeztetett míemlékek listáját. Ezt annak idején azzal a szándékkal állították össze, hogy a kulturális világörökség olyan helyszíneire hívják fel a figyelmet, amelyek az elhanyagoltság, a vandalizmus, háborús konfliktusok vagy természeti katasztrófák miatt kerültek bajba.
A legutóbbi, 2007-es listán már a globális felmelegedés is szerepelt a míemlékeket veszélyeztető okok között.