A szarvas dinoszaurusz egy talán új faját fedezték fel Dél-Koreában

Szarvas dinoszaurusz viszonylag jó állapotban fennmaradt fosszíliáit fedezték fel Dél-Koreában, s nem kizárt, hogy egy eddig ismeretlen faj egyedének a maradványait lelték meg – jelentették be koreai tudósok.A dinoszaurusz a Ceratopsidae, a szarvas dinoszauruszok csoportjába tartozott, alsó állkapcsára a Déli Kjonszang (Gyeonszang) tartományban bukkantak. A Koreai Nemzeti &Oumlrökség Intézetének hétfői közleménye szerint a lelet a krétakorból származik, korát 80 millió éves becsülik. Ez az első szarvasdinoszaurusz-lelet, amelyet Dél-Koreában találtak.
A kutatóintézet szakemberei szerint a növényevő triceratops és protoceratops őse lehetett.
"A fosszília igen jó állapotban van, az alsó állkapocs bal felén tisztán kivehető nyolc fognak a helye" – ismertette Im Dzsong-tuk (Im Jong-duk), a Koreai Nemzeti &Oumlrökség Intézetének kutatója.
A leletet szeptember végén mutatták be Bristolban, a gerincesek őslénytanával foglalkozó paleontológiai társaság 69. éves találkozóján.
"Miután megvizsgálták a leletet, a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy egy teljesen új dinoszauruszfajról van szó" – mutatott rá Im Dzsong-tuk.
Hozzátette: a koreai paleontológusok össze akarják hasonlítani a fosszíliát más szarvas dinoszauruszok maradványaival. Az erről szóló tanulmányt a jövő év elején teszik közre.
A Triceratops, azaz a három arcszarvval, s a modern orrszarvúéhoz hasonlatos testtel rendelkező dinoszaurusz a késő kréta időszak idején, körülbelül 68-65 millió évvel ezelőtt élt. A három feltínő arcszarv funkciója sok vitát váltott ki: a hagyományos elképzelés szerint ezek a ragadozókkal szembeni védekezés eszközei voltak, az újabb elméletek azonban azt állítják, hogy inkább az udvarlás során és a dominancia kimutatásában játszottak szerepet.
A Triceratops becsült hossza 7,9-9,0 méter, magassága 2,9-3 méter, tömege pedig 6,1-12,0 tonna volt. Koponyája elérhette a 2 méteres hosszúságot is, azaz az állat hosszának egyharmadát. Az orrán, az orrlyukai mögött egy szarvat viselt, a szemei felett pedig még egy párat, melyek nagyjából 1 méteresre nőttek meg. A koponya hátsó részéhez egy aránylag rövid csontnyakfodor tartozott.
A Protoceratops a felső krétakorban élt, a kifejlett példányok testmérete 1,5-2 méter volt, testsúlya kevesebb, mint 80 kilogrammot nyomott. Valószínísíthető, hogy csordákban éltek. Bár a Protoceratops növényevő volt, állkapcsa azt sejteti, hogy erős harapásra lehetett képes, ugyanis a durva növényzet felaprítására alkalmas fogak tucatjaival rendelkezett. A koponya masszív csőrben végződött, amelyen négy pár nyílás volt. A protoceratops szemnyílásai nagyok voltak, mintegy öt centiméter átmérőjíek, mögöttük is volt egy kisebb nyíláspár.