A korábban becsültnél nagyobb az autizmus aránya

Két amerikai kormányzati tanulmány adatai szerint minden századik gyereknél tapasztalható autista zavar – a korábbi becslés 1:150-hez volt.A nagyobb odafigyelés, a fogalmak szélesedése és a korai gyerekkorban történt észlelés magyarázhatja a növekedés egy részét – vélik egészségügyi kormánytisztviselők az Egyesült &Aacutellamokban.
Az aggodalmat az okozza, hogy a számokban elrejtve valódi növekedés állhat – mondta Thomas Insel, amerikai Mentális Egészség Intézetének igazgatója.
Az autizmus diagnózisa különösen nehéz, mert a gyerek viselkedésén alapul – magyarázta Susan E. Levy, a philadelphiai gyerekkórház munkatársa. A szakértő emlékeztetett arra, hogy míg például a diabétesznél mérhető a vércukorszint, az autizmusnál a mai napig nem találtak olyan biológiai jellemzőt, melyet a diagnózis felállításához használhatnának.
A mostani becslés szerint az amerikai gyerekek között 673 ezer autista van, a korábbiak ezzel szemben csak 560 ezerre tették ezt a számot.
A Pediatrics címí szakfolyóirat hétfőn megjelent, októberi számában közzétett tanulmány 78 ezer szülő megkérdezésén alapul. A 3-17 éves gyerekek viselkedésének leírása alapján 91 gyerekből 1 autista jegyeket mutat.
A másik kormányzati tanulmány hivatalosan még nem látott napvilágot, ám az újonnan publikált eredmények hatására a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) illetékesei úgy döntöttek, közzéteszik előzetes eredményeit: az általuk végzett felmérés is nagyjából 1:100 arányt mutat az autista zavart tekintve.
Catherine Rice, a CDC kutatója elmondta, hogy vizsgálatukban nyolcéves gyerekek tanulmányi és egészségügyi adatait elemezték. Ez a megközelítés a szakértők szerint pontosabb megközelítést ad, mint a felmérés.