A Sony a levegőn keresztül közvetíti az áramot

Mindenféle kábel nélkül egy televízió míködtetéséhez elegendő áramot képes a Sony japán elektronikai óriás új technológiája közvetíteni.Számos "wireless" (drótnélküli) eljárás volt képes adatokat küldeni és fogadni egy központi készülékből, mindeddig azonban csak álom maradt a tápcsatlakozó nélküli szerkezet. Nélkülözhetetlen, ugyanakkor sokszor zavaró és nem túl kellemes látványt nyújtó eszközről van szó – mely most a Sony találmányának köszönhetően végre kámforrá válhat – olvasható a Yahoo hírportálján (news.yahoo.com).
A Sony elektromos áramot szolgáltató rendszerének prototípusa a tesztek során 100 volt elektromos áramot közvetített egy fél méterre lévő 22 colos televíziónak a levegőn keresztül. A rendszer ezt a mutatványt a mágneses rezonanciának köszönhetően tudja végrehajtani. A gép egy tekercsen keresztül mágneses erőteret hoz létre, és ha ezen belül egy másik tekercset helyeznek el, akkor a kettő között elektromos áram keletkezik.
Mindkét készüléket ugyanarra a frekvenciára kell állítani, hogy sikeres legyen az áramátvitel, viszont arra nincs szükség, hogy pontosan egymással szemben helyezzék el ezeket. Emellett a mágneses erőtérben lévő fémeszközök egyáltalán nem melegszenek fel.
Ugyanakkor a készüléknek megvannak a hátulütői is – a pontosság és a használható távolság tekintetében egyaránt. A Sony prototípusa 80 százalékban volt hatékony, ami azt jelenti, hogy a kibocsátott áram ötöde elveszett. Amikor pedig egy áramkört kötöttek a második eszközhöz, akkor az további árammennyiség-csökkenést eredményezett, így az eredeti 80 wattból csupán 60 maradt.
A távolság növeléséhez passzív áramközvetítő egységeket is el lehet helyezni az elsődleges más másodlagos tekercs közé, így 80 azt cm-ig lehet kiterjeszteni.
A Sony még csak a rendszer alapszintí technológiáját mutatta be. Arról még semmi információ sincs, hogy ez a készülék mikor kerülhet kereskedelembe.