Hogyan dolgoztatják asszonyaikat a muslicák?

A kutatók igazi férfi paradicsomot fedeztek fel a muslicák világában. A hímek spermájában olyan vegyületek találhatók, amelyek a párzás után fokozott házimunkára késztetik a nőstényeket – a lusta muslicahímek ehhez képest sziesztáznak az aktust követően.A muslicák alapvetően napkeltekor és napnyugtakor a legaktívabbak. A nap legmelegebb részét általában átalusszák, hogy erőt gyíjtsenek. A muslica spermáját azonban egyfajta "szex" peptid – kis számú aminosav-molekulát tartalmazó fehérje – borítja, amely hatására a frissen párzott nőstények kihagyják szokásos szunyókálásukat, és inkább táplálékot gyíjtenek, valamint keresnek egy helyet, ahol lerakhatják petéiket. A peptid hatása akár tíz napig is eltarthat.
A jelenséget Elwyn Isaac, a Leedsi Egyetem professzora fedezte fel, amikor nőstény muslicák alvási szokásait vizsgálta. A professzor, aki nyolc éve tanulmányozza a muslicák párzási viselkedést, a The Daily Telegraph címí brit lap szerint elmondta, hogy a szex ellustította a hím muslicákat, míg a nőstények életmódja kalandosabbá vált, mint szíz társaiké. Ezen kívül a spermát borító vegyület a nőstényeket híségessé is teszi, más hímeket az aktust követően visszautasítanak – a próbálkozókat egyszeríen elrúgják maguktól. Maga a párzás egyébként akár húsz percig is eltarthat, és komoly rituálé előzi meg: a hím szárnya rezegtetésével "énekel" a nősténynek, majd üldözőbe veszi, nyalogatja, végül meghágja.
A tudós szerint ha többet tudunk meg a vegyületek alvásra gyakorolt hatásairól, közelebb kerülünk az olyan idegrendszeri zavarokhoz, mint például a narkolepszia. A muslicák kiváló modellt szolgáltatnak az emberi alváshoz, mivel pihenésük jó pár vonása megegyezik az emlősökével – éjjel mély álomba szenderülnek, és kedvenc alvópozíciójuk is van. Amennyiben éjszaka ébren tartják őket, a következő napon álmosság jeleit mutatják, de ha koffeint kapnak, ébren maradnak.