Megbénulhat a rosszindulatú agydaganatok “halálreceptora”

Egy új marker tájékoztathat arról, hogy egy agydaganat előreláthatóan reagál-e majd a kemoterápiára.Az agydaganatok sejtfelületén található egy fehérje, amelyhez a kemoterapeutikumok kapcsolódnak: a gyógyszerek így okozzák a rákos sejtek pusztulását. A rosszindulatú agydaganatok azonban gyakran nem reagálnak a sokat ígérő új szerekre.

Wolf Müller heidelbergi neuropatológus csapatával kimutatta, hogy bizonyos agydaganatok (astrocytomák) a kulcsfontosságú fehérjét, a sejt úgynevezett halálreceptorát képesek hatástalanítani. Az érintetlen "halálreceptor" ezért markerként jelezheti, hogy a terápiának van-e esélye.

Sejteken végzett laboratóriumi kísérletek során a kutatóknak már sikerült újra üzemképessé tenniük a hatástalanított receptort. A rákos sejtek pedig ezt követően újra reagáltak a gyógykezelésre, és elhaltak – írta a Der Standard címí osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at), ismertetve a Clinical Cancer Research címí szaklapban megjelent cikket.

Jelenleg még nem lehetséges kizárólag egyes géneket ezzel a manipulációval, terápiás úton úgy aktiválni, hogy maguk végezzék el a receptor "javítását". A tumormarkerek ismerete azonban útmutató lehet új terápiák kifejlesztéséhez, amelyek végső célja egy ilyen génmanipuláció.

A daganatos szöveten végzett célzott vizsgálatok azonban már most képesek kideríteni, hogy a karcinómán belül érintetlen-e a fontos receptor. E betegek a kutatók szerint ezt követően jó eséllyel profitálhatnak egy kemoterápiás kezelésből.