Tudósok a legújabb technológiákkal kutatják az Antarktisz jegét

A tudósok újabb és újabb technológiákkal – míholdas radarral, lézerrel, robot-tengeralattjárókkal, több ezer méteres fúrásokkal – próbálják felmérni az antarktiszi jégtakaró olvadásának mértékét és ütemét, hiszen a Déli-sarkvidék sorsa nagyban meghatározza a világtenger szintjének alakulását.A Föld jégkészletének 90 százalékát az Antarktisz jégtakarója rejti, amelynek teljes elolvadása 57 méterrel emelné az óceánok vízszintjét. (A grönlandi jég elolvadása 7 méteres szintemelkedést eredményezne.)

"Ha a tengerek szintje csak néhány méterrel is emelkedik, az alapjaiban változtatja meg az egész bolygó földrajzát" – hangsúlyozza Rajendra Pachauri, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) vezetője.

Az Antarktisz északnyugati részén elnyúló félszigetről az utóbbi 50 évben mintegy tíz jégselfdarab, a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömeg vált le. Legutóbb, 2009. április 5-én a 130 kilométer széles és 100 kilométer hosszú Wilkins-jégselfet a szárazfölddel összekötő vékony jégnyelv hasadt meg. Tudósok arra számítanak, hogy a jégtömeg teljesen le fog válni a szárazföldről, és darabokra törik.

Egyes szakemberek szerint a globális felmelegedés következtében Nyugat-Antarktisz és Kelet-Antarktisz jege teljesen kettészakad majd.A kutatások egy ága korábbi földtörténeti korszakok eseményeiből kiindulva próbál meg a közeljövő forgatókönyveire következtetni.

Az egyik ilyen korszakban, mintegy 125 ezer évvel ezelőtt például a hőmérséklet kissé melegebb volt a mainál, a Rajnában vízilovak éltek, a tengerek szintje pedig körülbelül négy méterrel magasabb volt. "Most azt próbáljuk kideríteni, honnan származott ez a négy méter" – mondja David Vaughan, a Brit Antarktiszi Kutatóprogram gleccserkutatója, aki szerint elképzelhető, hogy a Nyugat-Antarktisz jege töredezett szét akkoriban.

A tudósok több ezer méterre fúrnak le, hogy a jégtakaró alatti sziklatalapzatról megállapítsák, mikor érte utoljára kozmikus sugárzás. "Ha kiderül, hogy Nyugat-Antarktisz jégborítása szétrepedt ebben az időszakban vagy más felmelegedési periódusban, az rendkívül aggasztó lenne a közeljövőre nézve" – húzta alá a tudós. A nyugat-antarktiszi jég elolvadása önmagában 3-6 méterrel emelné a tengerek szintjét.