Prérifarkasbőrbe bújt farkas

Az Egyesült &Aacutellamok északkeleti részén élő prérifarkasok azért nagyobbak nyugati társaiknál, mert őseik vándorlásuk során farkasokkal párosodtak – derítették ki amerikai kutatók genetikai és morfológiai elemzésekkel.A prérifarkasok az utóbbi kilencven évben kelet felé vándoroltak az erdők és mezők tarkította vidékekre, amelyek ideális élőhelyei a szarvasoknak és kisebb zsákmányállatoknak.

Furcsa módon a kanadai Ontario államon keresztül vezető északi útvonalon ötször gyorsabban terjeszkedett a faj, mint a délebbi, Ohión keresztül vezető úton. Mivel Ohióból már régen eltínt a farkas, Ontarióban azonban még megtalálható, Roland Kays, a New York &Aacutellami Múzeum vadbiológusa arra gondolt, hátha a farkassal történő keveredés idézte elő a gyors elterjedést.

A vadbiológus kilenc éven át távérzékelőkkel ellátott kamerákkal fényképezte a prérifarkasokat, ürüléket és jármívek által elütött állatokat gyíjtött, csapdaállítóktól és vadászoktól pedig szöveteket és szőrt szerzett. Kollégáival együtt több mint 680 prérifarkas mitokondriális DNS-ének egy darabkáját elemezte ki, és 196 állat koponyáját mérte meg – tudósít a Science magazin hírportálja (http://sciencenow.sciencemag.org).

A kutatók a DNS-szakaszokat hasonlóság alapján csoportosították, így számos állat származását nyomon tudták követni, ezáltal pedig meghatározni vándorlásuk útvonalát.A vizsgálat kimutatta a két vándorlási irányt, és azt is, hogy a déli útvonalon érkezők DNS-e nagyban hasonlított nyugati őseikéhez.

Az északi útvonalon érkező állatok utódainak sokkal egyöntetíbb a genetikai állományuk, ám ezen kívül farkas DNS-t is tartalmaz, bizonyítván, hogy őseik a Nagy Tavak farkasaival párosodtak, amelyek mára már eltíntek.

Az északkeleti prérifarkasok nem csupán nagyobb testíek, farkasszerí vonásaik is vannak – állapították meg a kutatók. Pofájuk szélesebb, nagyobb felületen tapadhatnak rágóizmaik, így harapásuk erősebb. Több szarvast ejtenek el, és többet is tartózkodnak az erdőkben, akár a farkasok. Más szavakkal: úgy viselkednek, mint egy kis testí farkas, de úgy néznek ki, mint a prérifarkasok.

Hogy pontosan melyik fajhoz tartoznak az északkeleti részén élő kutyafélék, az még egy ideig komoly fejtörést fog okozni az evolúcióbiológusoknak.