Személyre szabott időjárás-riasztások

A Fraunhoffer Intézet közremíködésével olyan időjárás-elemző és riasztórendszert dolgoztak ki, amely nemcsak az érintettek riasztására, hanem megelőző lépések megtételére is képes.Az időjárással kapcsolatba hozható károk világszerte növekednek, így a megfelelő előrejelző rendszerek kiépítése kiemelt fontosságúnak tekinthető.

A hagyományos meteorológiai előrejelzések azonban földrajzi tekintetben sokszor nem elég pontosak, és sokszor nem jutnak el a megfelelő időben azokhoz, akiknek szükségük lenne az információra. A csaknem egy éve a németországi Meringben üzemelő SAFE (Sensor-Aktor-gestütztes Frühwarnsystem bei Extremwetter) rendszer akár személyre szabott figyelmeztetések, riasztások kiküldésére is képes, valamint szabványos eszközök segítségével akár létesítményvédelmi funkciókat is vezérelhet, például szükség esetén távirányítással bezárhatja egy épület ablakait.

A rendszer feldolgozza a környéken telepített szenzorok értékeit, és a meglévő időjárás-előrejelzési adatok, valamint a míholdak méréseinek felhasználásával elemzést készít, amelynek alapján – veszély esetén – azonnal értesítheti az érintett régiót. Az értesítés történhet egyedi vevőkészülékek segítségével, de a megfelelő személyek (önkormányzati dolgozók, intézményvezetők, óvodai dolgozók) számítógépére vagy mobiltelefonjára küldött üzenettel, illetve szirénák bekapcsolásával is.

A SAFE kifejlesztésével fontos lépést tettek a következő generációs időjárási riasztórendszerek kidolgozása felé, amelyekkel sokkal hatékonyabb lehet a lakosság védelme és csökkenthetők az anyagi károk is.