Gyógyítható lesz az elhízás?

Egy egerekkel folytatott kísérletben megtalálták azt a gént, amely egyértelmíen felelős az elhízásért. A módosított egerek nem tudtak elhízni.A Michigani Egyetem Élettudományi Intézetében végzett kutatás során azonosították az IKKE gént, amelynek kikapcsolása még zsírban gazdag étrend esetén is megvédi az egereket az elhízástól, és meglepő módon annak minden káros következményétől, így a kisfokú gyulladásos állapottól, az inzulinrezisztancia kialakulásától és az úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség létrejöttétől is.

A kísérletben az IKKE gén kitörlése után 45%-ban zsírt tartalmazó táppal etették az egereket, míg a másik csoport a megszokott, mindössze 4,5%-nyi zsírt tartalmazó ennivalót kapta. A módosított génkészletí, zsírban gazdag étrenden tartott egerek nem híztak el, szervezetük egyszeríen lebontotta a bevitt pluszkalóriákat. Nem mozogtak többet, mint társaik, mindössze testhőmérsékletük lett kicsivel magasabb.

Normál esetben a zsírban gazdag étrend következtében lelassul az anyagcsere, megindul a zsír felhalmozódása a szervezetben, az IKKE gén, és így proteintermelő funkciójának kikapcsolásával viszont nem következik be a lassulás, az egerek szervezete elégeti az energiát, ahelyett, hogy testzsír formájában halmozná azt fel.

A kutatók most olyan, az említett hatás átmeneti blokkolására vagy míködésének késleltetésére keresnek módszert, amely már alapul szolgálhat egy jövőbeli gyógyszer kidolgozásához.