A két X-kromoszómát hordozó férfiak is apává válhatnak

Azoknak a férfiaknak is lehet saját gyerekük, akik többlet női kromoszómát hordoznak, ha mítéti beavatkozással ondót vesznek tőlük – közölték a Journal of Urology címí szaklapban amerikai orvosok.A Klinefelter-szindrómának nevezett kromoszóma-rendellenességgel született férfiak a szokásos X és Y kromoszómákon kívül még egy többlet X-kromoszómát is hordoznak, így a nőkhöz hasonlóan két darab X-kromoszómájuk van. A rendellenesség ezer újszülött fiúból 2-3-at érinthet. A szindrómával élő férfiak termékenysége igen alacsony, mert a rendellenesség miatt a hímivarsejtek termelődése szinte teljesen lecsökken.

Ranjith Ramasamy és kollégái a New York-i Presbiteriánus Kórházban új mítéti technikát dolgoztak ki és alkalmaztak pácienseiknél. &Oumlsszesen 91 próbálkozásukból 62 beavatkozás sikeres volt.
A férfiak partnereinek 57 százaléka teherbe esett lombikbébi eljárással, miután petesejtjeiket megtermékenyítették a kinyert ondósejtekkel, majd beültették méhükbe. Nem minden terhesség végződött szüléssel, ám összességében végül a próbálkozó párok 45 százalékának gyereke született.

Az ondósejtek kinyerése sikeresebb volt a fiatalabb férfiaknál: 22 és 30 év között 71 százalékos, 31 és 35 év között 86 százalék, 36 és 52 év között 50 százalék volt az eredményes beavatkozások aránya. A legidősebb férfi, akinél sikeresnek bizonyult az eljárás, 45 éves volt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az érintett férfiak 35 éves korig ráérnek a beavatkozás elvégeztetésével.