Az izomzat a kenyai futók titkos fegyvere

Az eddigi feltételezésekkel szemben nem a szív és az érrendszer, nem is a tüdő, hanem az izomzat speciális tulajdonsága miatt olyan jók a kenyai hosszútávfutók.Egy német kutatás tárta fel a kenyai futók verhetetlenségének valódi okát. Az eddigi feltételezések szerint az afrikai futók nagyobb szívük és több oxigén szállítására képes vérük miatt nyújtanak jelentősen jobb teljesítményt, mint a világ többi részén élő sportolók.

Most tíz kenyai futó hat héten át tartó tudományos vizsgálata kimutatta, hogy valójában izomzatuk hatékony oxigénfelhasználásában keresendő a magyarázat.

A kenyaiak vérében ugyanis ugyanakkora hemoglobinszintet méretek, mint a német futókból álló kontrollcsoportnál, továbbá szívüket sem találták nagyobb méretínek az átlagosnál.

Izomzatuk viszont 18 km/h sebességet meghaladó futásnál sokkal gazdaságosabban használta fel az oxigént, mint európai társaiké, ugyanis a hosszú távú futáshoz alkalmazkodott izomfelépítésnek köszönhetően az éppen nem használt izomcsoportok nem fogyasztanak feleslegesen oxigént.

www.spiegelonline.de