Magyar kutatók a gravitációs hullámok nyomában

Nemzetközi együttmíködésben készülnek a már Einstein által is megjósolt gravitációs hullámok közvetlen érzékelésére és kutatására.A gravitációs hullámokra először Einstein világított rá relativitáselméletében, közvetett módon viszont csak az 1990-es évek elején sikerült bizonyítékot találni létezésükre. (1993-ban ezért kapott Nobel-díjat két amerikai kutató.)

Egy több kutatócsoportot összefogó amerikai program keretében viszont most megpróbálnak olyan míszerhálózatot kiépíteni, amely közvetlenül is képes mérni a gravitációs hullámokat.

Az eredmények segítségével az ősrobbanást követő pillanatokról szeretnének többet megtudni, ugyanis az elméletek szerint a gravitációs hullámok mindenhol jelenlévő háttérsugárzása szintén az ősrobbanáskor jött létre, így az információt hordozhat arról.

A program magyar résztvevői, Frei Zsolt egyetemi docens, Raffai Péter doktorandusz hallgató és Szokoly Gyula tudományos munkatárs, egy olyan infrahangmikrofon építésén dolgoznak, amely kiterjedt hálózata talán közvetlenül is képes lesz észlelni a gravitációs hullámokat. A kutatásról a Nature magazinban jelent meg cikk, amelynek a magyar tudósok is társszerzői.

A jelenleg futó, az amerikai LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) által koordinált kutatás még nem produkált értékelhető eredményt, a magyar kutatók által fejlesztett míszer a 2014-ben induló Advanced LIGO program részeként fog míködni.
www.nature.com